Tara Sfanta sau – cum mai este cunoscuta – Tara iubirii fara sfarsit atrage an dupa an un numar parca tot mai mare de turisti. Se spune ca pentru orice crestin este indicat, cel putin o data in viata, un pelerinaj in Israel. Odata ce s-a ajuns insa in punctul in care s-a luat o asemenea decizie, trebuie totusi cunoscute cateva aspecte.
Primul si probabil cel mai important obiectiv de bifat se refera la alegerea agentiei potrivite care sa faciliteze intreaga expeditie. Ofertele sunt foarte variate si exista o concurenta acerba pe aceasta nisa de servicii, insa dintre operatorii care au castigat increderea unui public vast se remarca platforma Ocaziituristice.ro. Cei interesati gasesc aici nu doar oferte pentru pelerinaje Israel, ci si numeroase alte idei de destinatii si calatorii interesante, fara sa fie nevoiti sa studieze ofertele prezentate pe zeci de site-uri ale diverselor agentii de turism.
Exista totusi cateva recomandari pentru cei interesati de pelerinaje Israel, care trebuie respectate pentru ca sejurul sa se desfasoare in cele mai bune conditii, fara vreun fel de inconveniente. Iata despre ce este vorba:
Atentie acordata vestimentatiei
Este necesara o adaptare din acest punct de vedere, referitoare la conditiile climatice. In sezonul cald vremea este blanda, in perioada aprilie-octombrie. Sezonul rece – noiembrie-martie – este preponderent caracterizat de vreme ploioasa. Indiferent de sezon insa, hainele purtate de pelerini trebuie sa respecte insa cateva reguli. Trebuie sa fie vorba despre haine modeste si nicidecum excentrice, opulente. De asemenea, vizitarea locurilor sfinte presupune purtarea unui acoperamant pentru cap, fiind de evitat tinutele care implica pantaloni scurti, tricouri sau rochii fara maneci.
Despre limbile vorbite si valutele ce pot fi folosite
Ebraica si araba – acestea sunt cele doua limbi oficiale vorbite in Israel. Cei care nu le cunosc insa nu trebuie sa se ingrijoreze, intrucat populatia este in marea majoritate familiarizata si cu limba engleza, uneori chiar si cu alte limbi de circulatie internationala, datorita fluxului anual ridicat de turisti care impune oarecum astfel de cunostinte. Romanii care ajung in Israel ar putea fi chiar surprinsi sa gaseasca prin piete, bazare sau alte puncte de interes inclusiv vorbitori de limba romana.
In ceea ce priveste moneda de schimb, vorbim despre shekel – moneda oficiala a Israelului. Exista numeroase puncte de schimb valutar, dar si banci unde turistii pot sa efectueze schimburi. In numeroase locatii insa sunt acceptate si alte valute, precum euro, dolari – ba in unele locuri platile se pot face chiar si in lei.
Despre zilele lucratoare si programul de functionare
Spre deosebire de modul in care suntem obisnuiti noi, ca romani, in Israel zilele lucratoare sunt de duminica si pana joi, weekend-ul fiind alocat zilelor de vineri si sambata. Programul de functionare al magazinelor, al centrelor de unde pot fi achizitionate suveniruri sau diverse alte produse este de obicei intre orele 09:00 si 19:00, de duminica si pana joi.
Multi turisti ar putea ramane suprinsi de faptul ca in acest interval unele magazine sunt inchise – este vorba insa de siesta de dupa-amiaza, o practica destul de comuna a proprietarilor de mici magazine, care presupune inchiderea in intervalul 13:00-16:00 sau 14:00-16:00.
Puncte de interes pentru turisti
Drumul Crucii – sau Via Dolorosa, cum mai este cunoscut, reprezinta unul dintre punctele principale de atractie pentru cei care aleg pelerinaje Israel. Este vorba de o cale pe care a parcurs-o Mantuitorul de la judecata Sa si pana la rastignire si inmormantare. Potrivit traditiei crestine, acest drum include 14 opriri, 14 popasuri, fiecare marcand un eveniment deosebit ce a avut loc in Cetatea Sfanta.
Biserica Sfantului Mormant este un alt punct de atractie pentru pelerini veniti din toate colturile lumii. Desi multi si-ar dori sa petreaca cat mai mult timp acolo, in smerenie si rugaciune, o regula nescrisa si respectata totusi de pelerini spune ca fiecare va sta doar cateva secunde, pentru a putea face loc si celorlalti in pelerinajul la locurile sfinte.
Zidul Plangerii, Biserica Invierii Domnului sau Paraclisul Cununii de Spini sunt alte puncte de atractie ce nu trebuie ratate de cei care aleg un pelerinaj in Israel. Odata avute in vedere recomandarile anterioare, nu mai ramane decat rezervarea unui sejur, iar in acest sens platforma Ocaziituristice.ro poate reprezenta un reper pentru cei interesati.