ACEST ARTICOL A FOST ACTUALIZAT IN DEMEBRIE 2022 PENTRU A VA OFERI DETALI CAT MAI CORECTE
Muzeul Luvru este unul din cele mai importante puncte turistice din Paris, o locație plina de istorie și povestiri interesante pe care nu aveam de unde sa le știu dacă nu ajungeam aici. In acest an am avut ocazia sa vizitez aceasta locație, însa am realizat ca nu știu mare lucru în afara de Gioconda, am realizat ca mergem sa vizitam fără sa știm atât de multe însa accesul la informații ne ajuta acum aflam cât mai multe.
Înainte as dori sa va dau câteva informații utile care sper sa va ajute.
Daca sunteți cu mașina este recomandat sa fiți cat mai multi pentru a se împarți tariful, deoarece prețul este destul de mare. De exemplu noi pe 5 ore am platit 23 Euro. Daca sunteti singur sau maxim 2 persoane va recomand mijloacele de transport in comun!
- Pretul unui bilet este de 15 Euro/ adult ( Decembrie 2022). Cumparat la intrare in muzeu.
- Pretul unui bilet este de 17 Euro/ adult ( Decembrie 2022). Cumparat online
- Adresa muzeu Luvru: Place du Carrousel, Arondismentul 1, Paris
- Transport Metrou: Linia 1 si 7, statia – Palais Royal-Musee du Luvru
- Program vizita: 09-18
Deci, in principiu am plătit pe parcare tot atât cât am plătit si pentru biletul de intrare.
Va puteti achizitiona bilete si online de pe site-ul oficial Luvru.
Va sfătuiesc sa aveți un bidon cu apa și ceva de mâncare ( fructe, biscuiți, etc..). Lucruri care va încap într-un rucsac. Se găsesc cafenele în interior si locuri de unde va puteți cumpăra de mâncare însa preturile sunt foarte mari. Multa lume spune ca durează 2 zile pana vizitezi tot muzeul însa anumiți turiști vizitează doar departamentele pe care ii interesează mau mult.
Câteva informativii despre istoria Muzeului Luvru.
La originea Muzeul Luvru, se află o cetate construită de către Filip al II-lea al Franței în anul 1190 și care ocupa o pătrime a actualei Curți Pătrate. Planul cetății era constituit dintr-un patrulater cu laturile de 78×72 m, înconjurat de șanțuri, flancat de turnuri și având două căi de acces. În mijlocul cetății se afla un donjon fortificat: Marele Turn al Luvrului.
Una dintre principalele misiuni ale cetății era de a supraveghea avalul Senei, această parte fiind una dintre zonele folosite adesea de invadatori încă de pe vremea vikingilor. În 1317, odată cu transferul bunurilor aparținând Ordinului Templierilor către Ordinul Ospitalierilor, vistieria regală, păstrată până atunci în Casa Templierilor din Paris, este transferată la Luvru. Carol al V-lea va transforma ulterior Luvrul în reședință regală cu ajutorul arhitectului Richard du Temple.
Funcția de muzeu a Luvrului începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între anii 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes. Marchizul de Marigny, director general al Clădirilor Regale (în franceză Bâtiments du roi) și succesorul acestuia, contele de Angiviller, elaborează un proiect prin care Luvrul să devină un muzeu permanent. Acest proiect devine lege la data de 6 mai 1791, iar la 10 august 1793 are loc inaugurarea oficială a noului muzeu. Acesta a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul 1855.
Marele Luvru
În timpul primului mandat al lui François Mitterrand ca președinte al Franței, acesta ia decizia, la data de 26 ianuarie 1981, de a reda Luvrului aripa Richelieu, care la acel moment era ocupată de Ministerul de Finanțe francez. Această decizie marchează începutul proiectului numit Marele Luvru (în franceză Le Grand Louvre) care va însemna o reorganizare totală a muzeului.
Ce se poate vizita in muzeul Luvru?
Sunt multe departamente care se pot vizita si din acest motiv trebuie sa stiti ca vizita in muzeu o sa dureze cateva ore.
Colecții
Muzeul Luvru prezintă opere ale artei occidentale din Evul Mediu până la 1848, ale civilizațiilor antice care au precedat-o și influențat-o și ale artei islamice. Colecțiile sunt repartizate celor opt departamente ce își au fiecare istoria proprie legată de curatori, colecționari și donatori.
Antichități egiptene
In acest departament se pot gasi exponate din antichitatea egipteana, unul din cele mai interesante locuri din punctul meu de vedere.
Antichităţi greceşti, etrusce şi romane,Muzeul Luvru
Acest departament expune lucrări din bazinul mediteraneean, care acoperă o largă perioadă de timp, din epoca neolitică până în secolul al VI-lea. Mai specific, colecţia porneşte din perioada civilizaţiei Cicladelor, întinzându-se până la declinul Imperiului roman.
Departamentul este unul dintre cele mai vechi ale muzeului, fiind iniţial colecţia regală de artă, din care o parte fusese dobândită sub domnia lui Francisc I. La început, colecţia era concentrată pe lucrări de marmură, precum binecunoscuta sculptură Venus din Milo.
O creştere a numărului de lucrări, printre care Apollo Belvedere, a urmat Războaielor napoleoniene, însă aceste piese au fost returnate după căderea lui Napoleon din 1815. În secolul al XIX-lea, Luvrul a achiziţionat piese precum vaze din colecţia Durand şi bronzuri precum Vaza Borghese de la Biblioteca naţională.
Artă islamică, Muzeul Luvru
Colecţia de artă islamică este cea mai nouă colecţie a muzeului şi cuprinde exponate care se întind peste o perioadă de treisprezece secole şi provin din trei continente. Inventarul consistă din lucrări din ceramică, sticlă, metal, lemn şi fildeş, carpete, materiale textile şi miniaturi; el numără 5000 de opere şi 1000 de fragmente.
Sculpturi, Muzeul Luvru
Departamentul de sculptură este compus din lucrări dinainte de 1850, care nu aparţin de departamentele de artă etruscă, greacă sau romană. Luvrul a găzduit sculpturi încă din vremea când era utilizat ca palat regal, însă până în 1824 nu fuseseră expuse decât lucrări antice şi două statui de Michelangelo.
Iniţial colecţia însuma numai 100 de piese, restul colecţiei regale aflându-se la Versailles. Lucrurile au rămas aşa până când Léon Laborde a venit la conducerea departamentului. El a adăugat sculpturi şi statui medievale, precum cea a regelui Childebert.
Informatiile au fost preluate de pe site-ul WikiPedia
Picturi- Mona Lisa, Muzeul Luvru
Gioconda (ital.: La Gioconda) sau Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506, reprezentând o femeie cu expresie gânditoare și un surâs abia schițat. Mona este prescurtarea cuvântului Madonna (Doamna).
Mona lisa este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Puține alte tablouri au fost atât de mult reproduse sau discutate. În prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris, fiind atracția principală pentru orice vizitator.
Alte opere ale lui Da Vinci – Gioconda nu este singura pictura a faimosului Leonardo da Vinci prezenta aici. Muzeul dispune, de asemenea, de „Sfanta Ana, Fecioara si Pruncul cu mielul”, „Ioan Botezatorul”, sau „Fecioara intre stanci”. Ultima lucrare mentionata laolalta cu Gioconda sunt prezente in romanul lui Dan Brown – „Codul lui da Vinci”
Ruinele vechiului castel Luvru
Deşi fortăreaţa din secolul XII construită de regele Filip al II-lea a fost distrusă, arheologii au excavat şantul original care se află la 7 metri sub Cour Carre, în timpul construcţiei piramidei de sticlă. O mare parte in acestea se pot vizita.
Piramida de sticla de la intrare in muzeu
Realizată de arhitectul american I.M. Pei, reprezintă astăzi un simbol principal al Luvru, însă când a fost dezvelită pentru prima dată, în 1989, unii critici au afirmat că este un ,,sacrilegiu” şi că distruge integritatea clădirii istorice.
Muzeul Luvru este compus din trei mari aripi: Denon, Richelieu si Sully. Fiecare aripa are patru nivele: nivelul -1, nivelul 0, nivelul 1 si nivelul 2. Intrarea in cele trei aripi se face din sala Napoleon aflata sub piramida de sticla.
Pe aripa Denon se gasesc:
– pictura italiana si spaniola
– pictura franceza din secolul 19
– pictura engleza
– galeria lui Apollon, diamantele Coroanei – colectia de bijuterii
– sculpturi italiene, spaniole si nord-europene
– antichitati grecesti, etrusce si romane
– Egiptul roman si coptic
– artele din Africa, Asia, Oceania, şi cele doua Americi
Pe aripa Richelieu se gasesc:
– pictura franceza din secolele 14-17
– pictura germana, flamanda şi olandeza (scoli nord-europene)
– artele decorative (Evul Mediu, Renastere si secolele 17 si 19)
– apartamentele lui Napoleon al III-lea
– sculptura franceza
– Mesopotamia si Iranul antic
– arta islamica
Pe aripa Sully se gasesc:
– pictura franceza din secolul 17, 18 si 19
– desene şi pasteluri din secolul 17, 18 si 19
– arte decorative din secolul 17 si 18
– antichitati grecesti, etrusce si romane
– Egiptul faraonic
– Iranul antic, Arabia si Levant
– istoria Luvrului si Luvrul medieval
Nivelul -1
Principalele puncte de atractie sunt:
– sculpturile Horses of Marly de G. Coustou, St. Mary Magdalene de G. Erhart
– zidul medieval din fundatia Luvrului
Nivelul 0
Principalele puncte de atractie sunt:
– Codul lui Hammurabi
– Statuia colosala a lui Ramses II
– sculputura Afrodita cunoscuta ca Venus din Milo
– sculptura Psyche si Cupidon de A. Canova
– sculptura Captivul (The Dying Slave) de Michelangelo
– sculptura din Chiupicuaro (Mexic)
Nivelul 1
Principalele puncte de atractie sunt:
– apartamentele lui Napoleon al III-lea
– sculptura Scrib Asezat (Seated Scribe)
– sculptura The Winged Victory of Samothrace
– pictura Incoronarea Imparatului Napoleon I (The consecration of the Emperor Napoleon I) de J.L. David
– pictura Mona Lisa de Leonardo da Vinci
– pictura Nunta din Cana (Galilei) de Paolo Caliari (Veronese)
Nivelul 2
Principalele puncte de atractie sunt picturile:
– The Lacemaker de J. Vermeer
– Autoportret de A. Durer
– Gabrielle d’Estrees and Her Sisters
– The Virgin of Chancellor Rolin de J. van Eyck
– The Card-Sharper de G. de La Tour
– The Turkish Bath de J.-A.-D. Ingres
- Sursa de informare pentru cele 3 aripi este: Tititudorancea
- Sincer este cea mai bine descrisa harta pentru interiorul muzeului
Dupa iesirea din muzeu puteti gasi trotinete electrice pe care le puteti inchiria cu ajutorul unei aplicatii.
Galerie de imagini din interiorul muzeului Luvru
Le langa acest articol poate va intereseaza si urmatoarele articole: