Am avut ocazia sa vizitez Luxemburg ( oficial Marele Ducat de Luxemburg ), în August 2019. Da, cea mai scumpa țara din Europa, o țara putin mai mare decât un oraș cu o suprafață de aproximativ 1650 Km pătrați și o populație de aproximativ de 500.000 de locuitori.
Capitala Luxemburgului este Luxemburg , este situata în vestul Europei. Se învecinează cu Belgia la vest și la nord, cu Germania la est, și cu Franța la sud. Chiar dacă este o țara mica, are multe povesti frumoase și o istorie la fel de interesanta pe care nu o știam pana nu am ajuns acolo!
Istoria Luxemburgului începe cu achiziționarea așezării Lucilinburhuc (astăzi castelul Luxemburg), situată pe stânca Bock, de către Siegfried, Contele de Ardennes, în 963, printr-un act de schimb cu abația Sf. Maximin din Trier. În jurul acestei cetăți, s-a dezvoltat treptat un oraș, care a devenit centrul unui stat de mare valoare strategică.
Luxemburg este membru fondator al Uniunii Europene, al OCDE, al Organizației Națiunilor Unite, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, și Benelux, ceea ce reflectă un consens politic în favoarea integrării economice, politice și militare.
Amplasarea sa centrală a făcut să aibă de-a lungul istoriei o mare importanță strategică pentru numeroase puteri, ceea ce datează de la fondarea sa ca cetate romană, urmată de ridicarea aici a unui castel franc în Evul Mediu Timpuriu, și de rolul său de bastion pentru Drumul Spaniol între secolele al XVI-lea și al XVII-lea.
WAW, câte lucruri importante sau întâmplat într-o țara atât de mica.
Pentru a vizita Luxemburg, noi am plecat din Paris, în jurul orei 8 dimineața, un grup de 5 prieteni care am hotărât ca nu e cazul sa stam în casa pe timpul unui WE și cu o vreme atât de frumoasa, asa ca am hotărât sa plecam la drum!
Ca marea majoritate a drumurilor în Uniunea Europeana, ai mai multe variante și toate pe autostrăzi și drumuri moderne! Noi am ales varianta prin A4 și A34, De ce am făcut aceasta alegere ?
Pentru ca este o porțiune din drum care trece prin Belgia și traseul devine mai palpitant!
Ruta este prin foarte multe păduri și locuri tradiționale pentru agricultura din zona respectiva! Timpul aproximativ este de 4,5 ore cu tot cu opriri pentru o pauza de cafea și toaleta.
Distanta intre Paris si Luxemburg
O data ajunși în Luxemburg, totul pare din alta lume. Chiar dacă sunt extrem de multe instituții Europene, deține si multe obiective turistice pentru cei care doresc sa viziteze și sa afle mai multe despre aceasta țara.
Unde poți sa te cazezi în Luxemburg ?
Noi am cautat cazare numai cand am ajuns acolo și cu putin noroc am găsit Hotel Mandarina la 4 KM de centrul istoric al orașului. Este o cazare cu un preț rezonabil având în vedere ca Luxemburg este cotata ca fiind cea ma scumpa țara din Uniunea Europeana însă puteți sa găsiți mai multe variante de cazări folosind cel mai mare portal de unități de cazare: Booking.com
Dupa cazare am pornit sa vizitam orașul. Dupa o lunga căutare pentru un loc de parcare, în final am reușit sa parcam si sa începem sa ne facem un itinerar pentru excursia noastră !
Puteți opta pentru un autocar turistic sau, mijloace de transport in comun sau varianta de a vizita pe jos cele mai importante obiective turistice. Noi am ales ultima varianta, după ce am pus în rucsac un bidon de apa si bineînțeles, ce este acum la moda, selfie stick-ul pentru a face poze cât mai frumoase!
Care sunt cele mai importante obiective turistice in Luxemburg:
Dupa ce am adunat mai multe informații, am început sa luam la pas cele mai importante obiective turistice, Voi încerca sa enumăr mai jos cât de mult se poate:
1: La Corniche de Luxembourg ( CHEMIN DE LA CORNICHE )
Sau mai exact faleza orașului pe malul Râului Alzette, este un drum care oferă o priveliște splendidă asupra cetății, se spune despre el că este „cel mai frumos balcon din Europa”. Cea mai mare parte a zidului de protecție, a fost dărâmată pentru a putea oferi o panoramă superbă pe valea Alzette, districtul orașului Grund și platoul Rham.
Drumul dea lungul zidului chiar oferă o vedere excepțională asupra orașului istoric! Casele de-a lungul Cornichei datează din secolele XVI, XVII și XVII. Se vede insa cat de bine au fost conservate clădirile istorice!
2: Catedrala Notre Dames Luxemburg
Este o Catedrala Romano-Catolică și se afla in sudul orașului. A fost inițial o biserică iezuită!
Construcția a început în anul 1613 si Este singura catedrală din Luxemburg. În jur de 50 de ani mai târziu, biserica a fost consacrată Bisericii Maicii Domnului, iar în 1870, a fost ridicată de Papa Pius IX la Catedrala Notre Dame. Cel mai important element aici este celebrul monument de bronz al sculptorului luxemburghez Lucien Wercollier din secolul XX, numit prizonierul politic. Este unul din cele mai vizitate obiective din oraș, mai ales datorita slujbelor care se desfășoară aici.
Foto Catedrala Notre Dames Luxemburg
3: Palatul Ducal din Luxembourg
Este situat în sudul orașului. Este reședința oficială a Marelui Duce de Luxemburg și unde își îndeplinește cea mai mare parte a atribuțiilor sale de șef de stat al Marelui Ducat.
Clădirea a fost mai întâi primăria Luxemburgului, mai exact din 1572 până în 1795, apoi sediul prefecturii departamentului forestier în anul 1795, iar apoi sediul guvernului luxemburghez în anul 1817. Clădirea a fost renovată în 1883 de către Marele Duce William III și soția sa, Marea Ducesă Emma.
Imgine cu Palatul Ducal din Luxembourg
4: Biserica Saint Michael
Este situata tot în sudul orașului mai exact în Fishmarket, cartierul central Ville Haute. Biserica este cel mai vechi loc religios existent din Luxemburg.
A fost construita în anul 987 și a reprezentat inițial o capelă a castelului pentru contele de Luxemburg. Aspectul său actual datează din 1688 si a fost restaurată, păstrându-și forma inițială in ani 60′.
Biserica Saint Michael luxemburg
5: Vianden Castle
Este situat în Vianden, în nordul Luxemburgului, este unul dintre cele mai mari castele fortificate la vest de Rin. Cu origini atestate încă din secolul al X-lea, castelul a fost construit în stil romanic din secolele XI-XIV.
La sfârșitul acestei perioade au fost adăugate transformări și garnituri gotice. Un conac renascentist a fost construit lângă acesta în secolul al XVII-lea, dar apoi castelul a fost lăsat să cadă în ruine. Insa mai târziu fost restaurat complet și este deschis pentru vizitatori.
Noi cam astea am reușit sa vizitam într-o singura zi! In afara de cele mai importante obiective turistice de mai sus, am bătut la pas si centrul orasului unde am poposit la o terasa pentru a manca si pentru a bea o cafea. Aici am simțit încă o data ca suntem în cea mai scumpa țara din Europa, însa cu toate astea abia am găsit un loc sa stam la terasa. Este de înțeles având în vedere ca am ajuns în luna August, când țara este plina de turiști.
Marea majoritate a obiectivelor turistice sunt destul de apropiate și puteți vizita mult mai multe locații, cum ar fi:
- Adolphe Bridge
- Place Guillaume II
- Muzeul Național de Istorie și Artă
- Casemates du Bock
- Muzeul de Istorie a Orașului Luxemburg
- Mica Elveție
- Bourscheid Castle
- Renaissance Castle Beaufort
- Luxembourg American Cemetery and Memorial
- Parc Merveilleux
- Place de la Constitution
- Luxembourg National Museum of Natural History
- Pasarela din Luxemburg
- Pétrusse Casemates
- Citadel of the Holy Spirit
Informatiile despre obiectivele turistice au fost preluate de pe WikiPedia.com
O mare parte din obiectivele de mai sus, pot fi admirate din mers însa par destul de interesante când te apropii și citești mai multe informații despre acestea!
A doua zi, am servit micul dejun la hotel, unul destul de consistent as putea zice, si apoi am plecat la drum mai departe !
Noi la întoarcere am ales o alta ruta pentru a mai profita de aceasta minunata zona și anume:
Primul traseu a fost Luxemburg -> Schengen . Da, în acest orășel sa semnat tratatul Schengen care a eliminat controlul vamal intre statele membre. La momentul actual, August 2019, Romania nu face încă parte!
Schengen se afla la aproximativ 30 de KM de Luxemburg și se afla la intersecția a 3 tari: Franța, Germania si Luxemburg. Deci aveți ocazia sa călătoriți in 3 tari într-un interval de numai 20-30 de minute. Nici nu realizezi când treci pe teritoriul german sau francez.
Numai după ce vedeam indicatoare în limba tarii respective sau primeam un sms cu tarifele din țara respectiva, realizam ca suntem în alta țara! Senzația este una plăcută mai ales ca noi am venit pe ruta care include și o parte din Belgia, pot spune ca în 2 zile am călătorit in 4 tari.
Apoi Schengen -> Metz , Franța. Un oraș absolut spectaculos și plin de catedrale.
Dupa ce am vizitat și acest oraș, am revenit în Paris după ce am parcurs aproximativ 250 de km de autostrada!
Excursia in Luxmburg a fost una reușită, și recomand cu plăcere sa vizitați aceasta țara dacă sunteți aproape.
Galerie de imagini din Luxemburg: