Cele mai interesante aspecte care fac Germania o tara atat de populara 3
Cele mai interesante aspecte care fac Germania o tara atat de populara
17 noiembrie 2022
3 locuri de vizitat pe langa Paris
3 locuri de vizitat in jurul Parisului intro singura zi
21 decembrie 2022
Cele mai interesante aspecte care fac Germania o tara atat de populara 5
Cele mai interesante aspecte care fac Germania o tara atat de populara
17 noiembrie 2022
3 locuri de vizitat pe langa Paris
3 locuri de vizitat in jurul Parisului intro singura zi
21 decembrie 2022

12 Obiective turistice in Franta, ce poti face intr-un Weekend in Franta?

Anul acesta ( 2022 ) am avut ocazia sa petrec 3 luni in Franta, undeva pe langa Paris! Bineinteles ca in fiecare weekend am incercat sa exploram cat mai multe puncte turistice si sa nu stam „inchisi in casa”. Parisul este un oras cu foarte multe puncte turistice si foarte multe oportunitati pe care le ai la dispozitie atat pentru cei care doresc sa viziteze muzee, catedrale dar si pentru cei care sunt doritori de shoping.

Parisul asteapta pe toata lumea cu bratele deschise si sa stiti ca nu este un oras care se viziteaza in cateva zile, sincer nici in cateva saptamani nu pot spune ca stiu totul despre grandiosul oras!

Intr-un week-end, chiar daca vremea nu era in favoarea noastra, termometrele aratau maxim 2-3 grade pe timpul zilei, am decis ca trebuie sa plecam catre Normandia sa vedem locul unde armata aliatilor America, Anglia si Canada au debarcat in Franta pentru a elibera tara de germani in vara lui 1944!

Calatoria a inceput cu o cafea si ceva de rontait sa avem in masina si am pornit la drum. Iata mai jos ce am reusit sa vizitam in aceste 2 zile de week-end:

Memorialul Pegasus

Prima noastra oprire a fost la Memorialul Pegasus la Ranville, în Normandia Inferioară, este un muzeu și un memorial al Diviziei a 6-a Aeropurtate din debarcarea în Normandia și în special capturarea canalului Caen și a podurilor fluviale Orne.

Muzeul este un moemorial al Podului Pegasus ( Pegasus Bridge ). Numit inițial Podul Bénouville după satul vecin, este un drum care traversează Canalul Caen, între Caen și Ouistreham în Normandia. Podul original, construit în 1934, este acum un memorial de război și este piesa centrală a muzeului Memorial Pegasus Ranville din apropiere.

Le Grand Bunker – Museum of the Atlantic Wall (Musée du Mur de l’Atlantique)

„Muzeul Zidului Atlanticului se află în incinta fostului sediu german care comanda bateriile estuarului Ornei. Veți descoperi, pe cele cinci niveluri ale Marelui Buncăr, toate încăperile sale interioare care au fost reconstruite până în cel mai mic detaliu: sala mașinilor. , camera de filtrare, cazemată de flancare, cameră, farmacie, infirmerie, armerie, depozit de muniții, cameră de transmisii radio, centrală telefonică, post de observare dotat cu un telemetru puternic care vă va permite să observați golful Senei pe o rază de 40 km ca precum și o expoziție dedicată evocării celui mai mare șantier al secolului XX care a mobilizat, timp de trei ani, peste două milioane de muncitori. ( sursa museegrandbunker.com )

 

 

Fondatorii Muzeului au dorit să ofere vizitei cele 5 nivele ale acestui bloc în care a fost instalat centrul comandamentului apărării limanului Ornei, pentru a reconstitui și a restabili atmosfera care ar putea domni în acesta, Aici în ajunul Zilei Z!

Ne continuam calatoria si ajungem pe plajele cunoscute din Normandia unde a inceput ziua Z sau D-Day!

Plaja GOLD, OMAHA si UTAH

Se situeaza in zona Ver-sur-Mer din Normandia.

Ziua-Z sau D-Day (in occident) este un termen folosit în limbajul militar pentru a desemna ziua de declanșare a unei operațiuni ofensive. Ziua-Z este de multe ori privită ca un punct de origine față de care se măsoară momentele de apariție a diferitelor evenimente legate de o operațiune militară, atât în cazul planificării cât și al urmăririi progreselor ofensivei. Deși inițial litera „Z” a avut mai multe semnificații, în ultima vreme se acceptă înțelesul de „zi”, ceea ce a dus la apariția unei sintagme pleonastice „ziua-zi”.

Cea mai cunoscută „Zi-Z” este fără nicio îndoială cea de 6 iunie 1944, în timpul căreia s-a declanșat debarcarea din Normandia, invazia Aliaților destinată eliberării continentului european de sub dominația nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial. Numeroase alte operațiuni ofensive au avut desemnată o zi de început considerată Ziua-Z, mai înainte sau după Operațiunea Overlord. ( Sursa WikiPedia ).

12 Obiective turistice in Franta, ce poti face intr-un Weekend in Franta? 22

 

Bateriile din Merville. Bateriile de coastă din zidul Atlanticului

Bateria Merville a fost una dintre bateriile de ardere cu rază lungă de acțiune situate de-a lungul coastei Normandiei, mai mult sau mai puțin îndepărtate de ea. Bateria consta din patru buncăruri mari planificate să găzduiască 150 de tunuri cu rază lungă de acțiune mm (se va dovedi că au adăpostit doar arme Škoda datând din Primul Război Mondial și un calibru de 100 mm ).

Baterie de artilerie trasă de cai, la începutul anului 1941, a trebuit să se protejeze de atacurile aeriene din primăvara anului 1942. Organizația Todt, însărcinată cu construcția zidului Atlanticului, a planificat construirea cazematelor din august 1942 (pentru cazemate 1 și 2) până în mai 1944 (pentru cazemate 3 și 4).

Bine ascunse de petele aeriene, acestea au fost extinse cu două aripi de beton pentru a proteja ambrazura de bombardamente . În același timp, au fost construite buncăre de muniție, adăposturi, cazarmă și post de comandă cu periscop . Totul era protejat de două curele de sârmă ghimpată înălțime de 2 metri și lățime de 4 metri și de un câmp minat .

Trebuie remarcat faptul că aceasta a fost o baterie „oarbă”. Țintele sale potențiale erau cunoscute prin nume de cod și unghiuri de vedere prestabilite și cantități de pulbere. Un post de observație de la malul Franței, conectat la baterie prin telefon, a făcut posibilă specificarea și corectarea fotografiilor. ( Sursa FrWiki ).

Muzeul memorial pentru lupta din Normandia. ( Museum of the Battle of Normandy )

„La porțile plajelor de debarcare de Ziua Z și la o aruncătură de băț de cimitirul militar britanic din Bayeux, Muzeul Memorial al Bătăliei din Normandia prezintă bătăliile care au avut loc pe pământul Normandiei în timpul verii anului 1944, de la 7 iunie până la Sfârșitul lunii august.Pe o suprafață de 2000 m2, colecții de echipamente militare și civile, expoziție de tancuri în exterior, diorame și filme de arhivă permit vizitatorilor să înțeleagă efortul de război considerabil depus în timpul acestei bătălii decisive pentru recucerirea păcii în Europa. . Vă rugăm să rețineți: ultima intrare cu 45 de minute înainte de închiderea muzeului”.

pentru ca a inceput sa se faca seara am plecat mai departe in calatoria noastra spre hotel insa curiosi din fire nu am vrut sa ne dam batuti asa usor asa ca am inceput sa vizitam cateva puncte turistice pe timp de seara in orasul Bayeux, un oras care se arata destul de interesant. astfel, calatoria noastra continua.

Muzeul Tapisserie din Bayeux ( Musée de la Tapisserie de Bayeux ).

„Lungime de aproape 70 m, descoperă povestea brodată a cuceririi Angliei în anul 1066 de către William, Duce de Normandia… Acest document unic în lume, datat din secolul al XI-lea și clasificat ca Memorie a lumii a UNESCO, este considerată una dintre primele benzi desenate din istorie.Înfățișează peste 600 de personaje, 200 de cai, aproximativ patruzeci de corăbii și câteva sute de animale și figuri mitologice.La peste 900 de ani de la crearea sa, această frescă din in și lână invită tineri și bătrâni la se cufundă într-o epopee medievală fabuloasă.”

Catedrala Bayeux  ( Bayeux Cathedral )

Catedrala Bayeux, cunoscută și sub numele de Catedrala Maicii Domnului din Bayeux, este o biserică romano-catolică situată în orașul Bayeux din Normandia, Franța. Monument național, este sediul episcopului de Bayeux și Lisieux și a fost probabil casa originală a Tapisseriei Bayeux, încă păstrată în apropiere.

Cea mai mica locuinta din Franta. The smallest house in France

Obositi dar entuziasmati de tot ce am vazut ajungem usor la un hotel in localitatea Bayeux unde poposim pana a doua zi cand ne luam o cafea de pe drum si plecam sa vizitam restul obiectivelor turistice pe care le aveam in itinerariu nostru.

Prima oprire o facem la Cimitirul American pentru a termina povestea din ziua Z!

Cimitirul American din Normandia. Normandy American Cemetery

Este un cimitir și un memorial al celui de-Al Doilea Război Mondial din Colleville-sur-Mer, Normandia, Franța, care onorează trupele americane care au murit în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este situat pe locul fostului cimitir temporar de luptă Saint Laurent, se întinde pe 172,5 acri și conține 9.388 de înmormântări.[1]

Un memorial din cimitir include hărți și detalii despre debarcarea în Normandia și operațiunile militare care au urmat. În centrul memorialului se află Spirit of American Youth Rising from the Waves, o statuie de bronz. Cimitirul include, de asemenea, doi stâlpi pentru steag unde, la ore diferite, oamenii se adună pentru a vedea cum steagul american este coborât și îndoit.

La 8 iunie 1944, 607th Quartermaster Graves Registration Company din Prima Armată a S.U.A. a înființat cimitirul temporar, primul cimitir american pe pământul francez în al Doilea Război Mondial. După război, cimitirul de astăzi a fost înființat la mică distanță la est de locul inițial. ( Sursa WikiPedia )

Memorianul Omaha. ( Omaha Beach Memorial )

Muzeul este situat chiar pe plaja Omaha, unde a avut loc debarcarea navală americană pe 6 iunie numită Bloody Omaha. Muzeul Memorial Omaha Beach de 1400 m² a fost fondat în memoria tuturor acelor tineri care au murit în 1944 și a căror amintire suntem obligați să o păstrăm, pentru ca generațiile viitoare să nu uite niciodată cu ce preț a venit libertatea noastră.

Orasul mari ( La Cité de la Mer ).

Este un muzeu maritim din Cherbourg, Franța. Muzeul se află în terminalul de croazieră din Cherbourg. Acest monument a fost construit în 1933; este unul dintre cele mai mari monumente art-deco ale zilelor noastre.

Imensul muzeu gazduieste 3 mari ramuri:

Titanic Întoarcere la Cherbourg

Este o gara maritima unde marele Titanic a oprit pentru ultima oara. Pe 10 aprilie 1912, Titanic-ul a ajuns la Cherbourg
În Cherbourg, cel poreclit „The Unsinkable” (The Unsinkable) întârzie. Sosirea lui era programată pentru ora 16, dar aflăm că aproape s-a ciocnit, la ieșirea din Southampton, cu o altă linie: City of New York. Premonitoriu. Sute de entuziaști ai navelor transatlantice așteaptă cu nerăbdare sosirea acestui monstru de oțel care măsoară 269 de metri lungime și cântărește peste 52.000 de tone.

In muzeu sunt piese originale recuperate de pe Titanic.

Sub-marin Cherbourg

Cherbourg s-a specializat de mult în construcția de submarine militare. Este singurul port francez care a dobândit un know-how excepțional, de renume mondial în această specialitate.

Construcția submarinelor a început la sfârșitul secolului al XIX-lea. Primul submarin, Morse, a fost lansat pe 4 iulie 1899. De atunci, peste o sută de submarine au fost lansate la Cherbourg, inclusiv crucișătorul submarin Surcouf pe 18 noiembrie 1929. Un adevărat salt tehnologic, primul nuclear francez. submarinul motorizat, Le Redoutable, a fost lansat la Cherbourg pe 29 martie 1967.

Cité de la Mer din Cherbourg expune Le Redoutable, primul submarin nuclear francez cu rachete balistice (SNLE). Este cel mai mare submarin vizitabil din lume. ( Sursa WikiPedia )

Oceanul viitorului ( L’ocean du futur).

Viața a venit prin ocean și viitorul Omului trece prin el. Un loc superb in care o sa descoperiti peste 3.500 de pești, crustacee, moluște, corali și alte animale. Pentru mine a fost unul din cele mai frumoase locuri vazute.

In final ultima noastra destinatie care era la aproximativ 200 de KM de Cherbourg a fost Mont Saint-Michel. Osteneala a meritat!

Mont Saint-Michel ( Le Mont-Saint-Michel ).

Le Mont-Saint-Michel este o stâncă granitică (78 m înălțime) în Golful Saint-Malo (NV Franței) din Marea Mânecii, unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux și reflux: în timpul fluxului este insulă, comunicația cu teritoriul continental fiind întreruptă, iar în timpul refluxului devine peninsulă, o limbă de nisip ieșind de sub ape. Stânca este ocupată de un sat (41 locuitori) și o mănăstire fortificată (ridicată începând cu secolul al VIII-lea, până prin secolele al XII-lea – al XIV-lea).

A jucat un rol important în istoria Franței, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franța, (cu 3.200.000 de vizitatori anual). O șosea pietruită asigură, în ultima vreme, legătura permanentă cu țărmul Bretaniei.

Din anul 1979, Mont Saint-Michel se află pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

 

12 Obiective turistice in Franta, ce poti face intr-un Weekend in Franta? 60

 

Legenda Muntelui spune că într-o noapte de octombrie a anului 708, episcopul Aubert de la Avranches dormea un somn frământat de vise. Ca și în nopțile trecute, Sfântul Arhanghel Mihail i-a apărut în vis, poruncindu-i să îi construiască un sanctuar, pe vechiul munte Tombe, în mijlocul golfului.

Și, pentru ca episcopul să nu mai uite, cum o mai făcuse, Arhanghelul și-a pus degetul de lumină pe capul episcopului Aubert, marcându-l pentru totdeauna. ( sursa WikiPedia )

Cam astea au fost obiectivele noastre vizitate in 2 zile cu tot cu drum dus-intors de la Paris, o calatorie care nu o vom uita prea curand.

Va doresc multe calatori si sa adunati amintiri cat mai frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *