Cum sa te comporti si sa intretii propria ta motocicleta?

Intretinerea propriei motociclete influenteaza fiabilitatea si performantele acesteia. Acest proces de ingrijire si de inlocuire a setului de piese motociclete aflate intr-un grad avansat de uzura presupune parcurgerea mai multor pasi extrem de rigurosi, care pot impacta asupra duratei de viata a motorului, dar si a motocicletei, in ansablu.

Iata, deci, care ar fi acestia:

Verificarea acumulatorului

Primul pas al intretinerii de toamna-iarna este verificarea vizuala a acumulatorului. Daca acesta nu constituie un sistem închis, trebuie sa verifici nivelul electrolitului si sa-l completezi cu apa deionizata conform cerintelor.

In cazul motoarelor cu racire cu apa este foarte important sa controlezi nivelul cerut al lichidului de racire din sistemul de racire. Daca nivelul lichidului este scazut, trebuie sa reumpli rezervorul. Intotdeauna foloseste lichide de racire gata preparate.

Uleiul de motor

Uleiul de motor se invecheste si se uzeaza chiar daca nu umbli cu motocicleta, prin urmare uleiul de motor si filtrul trebuie schimbate inaintea fiecărui sezon.

Calitatea si starea uleiului de motor sunt factori determinanti pentru durata de viata a motorului. Din acest motiv, trebuie folosit intotdeauna uleiul de motor cu nivelul de performanta si gradul de viscozitate prescrise de fabricantul motorului.

In cazul motoarelor in doi timpi cu lubrifiere mixta,  trebuie sa iei in consideratie raportul ulei – benzina specificat in manualul de functionare! Poti folosi un ulei Motul, acest brand fiind printre cele mai cunoscute printre rideri. Prin folosirea raportului de amestecare corespunzator, se reduce probabilitatea defectarii sau distrugerii motorului, prevenind problemele bujiei si, implicit, reducere emisiei de gaze poluante in mediul inconjurator.

Benzina

Benzina se comporta destul de agresiv cu piesele din cauciuc, de aceea combustibilul trebuie intotdeauna indepartat din rezervor inainte de sezonul de iarna, iar motorul lasat sa functioneze pana la consumarea completa a carburantului din rezervor.

Sistemul de franare

Verificarea franei si a nivelului lichidului de frana este esentiala pentru siguranta. Daca nivelul lichidului de frana din rezervor este scazut, trebuie sa-l completezi cu lichidul specificat in manualul de functionare.

Lantul de transmisie

Lantul de antrenare necesita ingrijire si intretinere permanenta. Folosind un spray special cu o formula lubrifianta, destinat curatirii lantului, motocicleta se va bucura de o durata de viata mai lunga si o performanta mai buna. Alege curea transmisie originala, daca este cazul!

Acorda atentie pieselor originale!

Poti contacta distribuitorul pentru piese de schimb motociclete si consumabile precum frane si anvelope. Sigur, piesele si accesoriile pot fi costisitoare, dar in schimb le cumperi cu adevarata liniste sufleteasca. La reprezentanta sau la dealerii autorizati, ai garantia ca vei investi in piese de schimb premium, ceea ce inseamna o calitate ridicata si, mai presus de toate, care au fost special concepute pentru motocicleta ta.

Prin urmare, dealerul este cel mai bun mod de a gasi garnituri originale, suruburi, consumabile sau chiar alte piese tehnice. Acest profesionist iti va sugera, de asemenea, sa te ocupi de instalarea pe motocicleta, daca acest lucru te poate interesa. El iti va factura apoi pentru ora lucrata.

La fel se schimba anvelopele. Dealerul poate sa te ajute sa alegi cele mai bune formule pentru motocicleta ta.

Intr-adevar, el stie motocicletele pe care le vinde si, prin urmare, poate sa iti impartaseasca experiența. Si cu o mica negociere, vei obtine adesea o reducere la pretul de vanzare cu amanuntul sugerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *