Tort de mere cu stafide, Reteta traditionala de Paste
8 octombrie 2014
Drob de Miel, reteta traditionala de Paste
8 octombrie 2014
Tort de mere cu stafide, Reteta traditionala de Paste
8 octombrie 2014
Drob de Miel, reteta traditionala de Paste
8 octombrie 2014

Traditii de 8 Martie, traditia martisorului

 
Cred ca majoritatea barbatilor nu prea agreeaza aceasta perioada a anului, cand reprezinta o cheltuiala in plus pentru a satisface placerile doamnelor.
Pentru alti reprezinta o ocazie unica pentru a-si impartasi dragostea si recunostiinta fata de fiinta cea mai draga lor.
 
Data de 1 Martie, reprezinta calendaristic inceputul primaverii si inflorirea ghioceilor. Este ziua in care trebuie sa ne alegem 3 babe din cele 9.
Cel mai cunoscut obicei de 1 martie este purtarea martisorului de catre doamne si domnisoare. Motivul purtarii martisorului pe tot parcursul luni Martie este de prosperitate, sanatate si frumusete asa cum este si inceputul primaverii. Datina spune ca este bine ca parintii sa le puna copiilor o moneda de mana sau de gat.
 
Ziua de 8 Martie,  Ziua femeii  . A fost sarbatorita pentru prima data in anul 1909 in America. Aceasta era inainte sarbatorita pe data de 23 februarie, insa sa adoptat sa fie sarbatorita pe data de 8 Martie.
In anul urmator 1910 la Copenhaga sa convenit ca ziua de 8 Martie sa fie „Ziua Internationala a Femeilor”, pentru a ne arata recunostinta, dragostea si pretuirea fata de fiintele care ne-au dat viata!
 
1-8 Martie, zilele Babelor.  Baba Dochia reprezinta o legenda a primaverii si face sarbatoarea sa fie si mai interesanta cand auzi povestiri despre ea. Se spune ca Baba Dochia urcand un munte, in timp ce soarele ardea cu putere, ea a inceput sa-si dea jos cele 9 cojoace, Insa cand a ajuns in varful muntelui ea a murit de frig, insa legenda spune ca batrana a renascut simbolic datorita suferintelor indurate!
Legendele sunt foarte multe despre Baba Dochia, care era o femeie calma si capabila de multe sacrificii. Reprezinta un personaj foarte important in folclorul Romanesc.
O traditie spune ca trebuie sa ne alegem 3 zile intre 1 si 9 Martie care sa reprezinte „babele noastre”.  Vremea din ziua respectiva va reprezenta prosperitatea anului. Deobicei acestea reprezentau previziuni pentru agricultura.
 
Firul Alb-Rosu al Martisorului se poarta pentru indepartarea farmecelor, deoachelor si a spiritelor malefice.
Sarbatorile care prevestesc primavara ne aduc an de an sarbatoare in suflet, optimism si speranta.
 
Daca in aceasta perioada plecati in vacanta, ar fi bine sa stiti aceste lucruri si sa le povestiti si la altii.
 

Turism 365 va ureaza 1 si 8 Martie cat mai fericit alaturi de cele mai drage fiinte voua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *