manastirea moldovita
Manastirea Moldovita din Bucovina, istoric, arhitectura, informatii generale , galerie imagini
12 octombrie 2014
Informatii despre Manastirea Cetatuia Negru Voda din Muscel, Arges
12 octombrie 2014
manastirea moldovita
Manastirea Moldovita din Bucovina, istoric, arhitectura, informatii generale , galerie imagini
12 octombrie 2014
Informatii despre Manastirea Cetatuia Negru Voda din Muscel, Arges
12 octombrie 2014

Manastirea Voronet din Bucovina, istoric, arhitectura, informatii generale

Legenda
Legenda “originii” Bisericii uneste pe vecie doua mari personalitati din destinul nostru national: ctitorul Manastirii, Voievodul Stefan cel Mare si Daniil Sihastrul, primul Staret al Manastirii, unul dintre cei mai mari Sfinti pe care i-a odraslit pamantul Moldovei, sihastru si duhovnic vestit.
In vremea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul, Manastirea a fost binecuvantata cu calugari, cu aleasa viata duhovniceasca, fiind o adevarata lavra a isihasmului romanesc.
Ctitori
In 1547, un uncenic al Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul, Mitropolitul Grigore Rosca, erudit cu preocupari largi, a marit biserica adaugandu-i pe latura vestica un pridvor inchis, dupa care a inceput sa impodobeasca intregul lacas cu minunate fresce exterioare. Tot atunci a fost pictat si interiorul pridvorului.
In stanga usii de la intrare, sub Pisania din 1547, se afla zugravite chipurile celor doi ctitori ce se odihnesc sub lespede de piatra in biserica Manastirii: Mitropolitul Grigorie Rosca si Sfantul Daniil Sihastrul.
Albastrul de Voronet
Frescele de pe peretii exteriori, finalizate la numai un an de la moartea lui Petru Rares, apartin, alaturi de cele de la Probota, Humor, Moldovita si Arbore, epocii acestui domnitor. Culoarea dominanta a Manastirii este albastrul – albastrul de Voronet.
Teme principale in pictura exterioara
Fatadele pridvorului sunt utilizate pentru reprezentarea unor teme de care Mitropolitul Grigore Rosca se atasase in mod special: pe contrafort, Sfantul Gheorghe omorand balaurul, spre nord, Vamile vazduhului
Fatada de vest devine o imensa scena pe care se desfasoara in culori stralucitoare – Judecata de Apoi –  o uriasa compozitie, unica in arta intregului Orient Crestin.
Pe peretii exteriori ai bisericii Sfantul Stefan cel Mare, iconografia urmeaza liniile traditionale. Pe peretii absidei Altarului si  pe absidele laterale, Procesiunea tuturor Sfintilor din Vechiul si Noul Testament se indreapta spre Rasarit catre Mantuitorul Iisus Hristos.
Fatada de sud reprezinta Arborele lui Iesei si Profetii Vechiului Testament incadrati pe coloanele verticale de filosofii greci. Pe fatada de nord sunt reprezentate Imnul Acatist al Bunei Vestiri si cateva imagini din Geneza.

Descrierea interiorului
Restaurarea aproape integrala a picturii interioare ne dezvaluie in toata stralucirea lor cateva compozitii remarcabile.
Deasupra usii de la intrare in Pronaos se afla, sub inscriptia in piatra ce atesta numele ctitorului si data inaltarii o minunata Icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
In bolta pronaosului straluceste imaginea Fecioarei, Oranta, inconjurata de Sfintii Melozi, Cosma, Teofan, Roman – dulce cantatorul si Ioan Damaschin.
O candela aprinsa vegheaza mormantul Sfantului Daniil Sihastrul de unde obstea Manastorii ia binecuvantare pentru slujbele de dimineata, dupa-amiaza si de la miezul noptii.
Naosul este dominat de cupola centrala in care este pictat Iisus Hristos Pantocrator. Privirea Sa coboara cutremurata de dramatismul Icoanelor din Drumul Crucii.
Tabloul votiv, Voievodul Stefan cel Mare este protejat de Sfantul Gheorghe, inchina Biserica Mantuitorului.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *