Regiunea nordului Moldovei, Bucovina, este probabil una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta in Romania, avand nu numai peisaje pitoresti, dar si o sumedenie de atractii turistice construite de mana omului.
De asemenea, Bucovina este un taram incarcat de istorie si legende, fiind de altfel mai mereu aleasa drept muza de catre marii scriitori ai Romaniei. Motivul pentru care aceasta regiune este insa populara si frecvent vizitata de catre turisti din toate colturile lumii sunt manastirile, unice in Europa pentru picturile religioase deosebite.
Mai mult decat atat, opt dintre manastirile din nordul Moldovei au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea sunt: Voronet (supranumita Capela Sixtina a Estului), Moldovita, Sucevita, Humor, Patrauti, Arbore, Probota si “Sfantul Ioan cel nou” Suceava.
Daca ajungi in zona, insa nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru a vizita toate aceste manastiri, noi iti recomandam sa le vezi macar pe urmatoarele trei:
Manastirea Voronet
Probabil cea mai frumoasa manastire din tara noastra, Voronetul a devenit celebru pentru frescele sale remarcabile vopsite intr-o nuanta deosebita de albastru, asemanator cu nuanta cerului.
Manastirea Voronet se gaseste la circa 4 kilometri de localitatea Gura Humorului si dateaza din anul 1488, pastrandu-si pana in zilele noastre forma initiala nealterata.
Arhitectura sa imbina elemente gotice, bizantine si autohtone si iese in evidenta cu o turla rotunjita ce pare sa ii ofere elan spre cer. Cele mai impresionante aspecte ale cladirii sunt, desigur, frescele exterioare, dominate de un azuriu stralucitor.
Manastirea Moldovita
Situata in apropiere de Campulung Moldovenesc, la o distanta de 25 km, Manastirea Moldovita pare a sta pitita intre crestele inverzite ale dealurilor din jur. Considerata a fi o veritabila bijuterie a artei medievale moldovenesti, frumoasa manastire si-a conservat bine picturile in timp, picturi ce infatiseaza scene biblice si istorice pe un fond prepominant galben, ce pare a se armoniza perfect cu azurul cerului si cu verdele intens al ierbii.
Initial, in acest loc avea sa existe o bisericuta din lemn, in jurul careia pustnicii au inaltat mai multe chilii, formand astfel o colectivitate duhovniceasca. In timp, sihastria s-a extins, iar bisericuta din lemn a fost inlocuita cu una din piatra, ale carei ramasite pot fi observate si astazi.
Aproape de ramasitele bisericutei din piatra s-a ridicat Manastirea Moldovita, candva la inceputul secolului al XVI-lea.
Manastirea Sucevita
Inconjurata de un peisaj de poveste dominat de dealuri impadurite, Manastirea Sucevita se gaseste in incinta unui complex monahal inconjurat de ziduri de piatra, ziduri construite pentru a opri eventualele atacturi ale navalitorilor.
Manastirea este ctitorita de fratii Movila si este considerata a fi ultimul lacas de cult din Moldova cu fatadele bisericii pictate, aceasta fiind o manifestare tipica domniilor lui Stefan cel Mare si Petru Rares.
Admirand arhitectura manastirii, nu ai cum sa nu remarci superba pictura exterioara, dominata de un verde smalarld, in care traditia si inovatia de impletesc intr-un mod cu totul aparte. Frescele murale reprezinta scene din Vechiul si Noul Testament, precum si rar intalnita “Scara a virtutilor”.