Excursie in Tanger, Imagini, informatii utile si Obiective turistice 4
Excursie in Tanger, Imagini, informatii utile si Obiective turistice
8 iulie 2019
Obiective turistice în Luxemburg, imagini și informații utile 5
Obiective turistice în Luxemburg, imagini și informații utile
18 august 2019

Traseul Valea lui Stan din Argeș, Transfăgărășan

Traseul Valea lui Stan este unul din cele mai cunoscute trasee montane din zona Argeș și chiar din țara fiind primul canion amenajat pentru un traseu montan din aceasta zona. 

Este un traseu care te umple de adrenalina si te surprinde cu o noua provocare de fiecare data. Dupa finalizarea unei porțiuni în care poate vei spune: „Gata de a fost mai greu a trecut” Traseu Valea lui Stan vine cu o noua provocare și mai grea.

Nu va imaginați ca este o greutate imposibila, are un grad de dificultate mediu si este absolut perfect pentru 1 zi de Weekend.

Cat durează Traseul Valea lui Stan?

Traseul durează aproximativ 5 ore cu tot cu opriri și făcut poze ( dealtfel un element foarte important ).

Traseul Valea lui Stan : Transfăgărășan => Poiana Călugăritei => Lacul/ Barajul Vidraru

Dificultatea : Este una medie! Tot traseul este marcat și implica foarte mult mers printre bolovani, pe cursul râului, urcat de scări amenajate frumos și urcarea printr-o pădure. Aceasta ultime porțiune mie personal mi sa părut cea mai dificila si cea mai provocatoare deoarece este o urcare destul de abrupta. In aceasta porțiune cred ca am făcut cel putin 3-4 opriri de grup.

Înainte sa ne hotărâm sa facem acest traseu nu aveam destulă încredere, crezând ca nu vom reuși având în vedere ca singurul traseu pe care îl mai făcusem era Canionul 7 scări din Brașov, însa a fost mai ușor decât credeam deoarece totul este destul de bine marcat și sunt foarte multe scări și tije înfipte în stânca pentru a facilita parcurgerea mai ușoară a traseului.

Cum se ajunge la Traseul Valea lui Stan ?

De la Curtea de Argeș se merge cu mașina în direcția „Transfagarasan” 28,5 KM ( aproximativ 33 de minute ).

 • Mergeți spre nord pe Strada Râmnicu Vâlcea/DN73C
  61 m
 • Virați la dreapta pe Strada Traian/DN73C
  300 m
 • La sensul giratoriu, urmați a 3-a ieșire spre Strada Lascăr Catargiu
  550 m
 • Continuați pe Strada 1 Decembrie 1918/DN73C/DN7C
  Țineți pe DN73C/DN7C
  1,9 km
 • Virați la stânga pe Strada Albești/Transfăgărășan/DN73C/DN7C
  Țineți pe Transfăgărășan/DN7C
  Destinația va fi pe stânga

Traseul Valea lui Stan din Argeș, Transfăgărășan 7

 

După ce o sa găsiți un loc de parcare, puteți intra și puteți începe traseul. Ca și punct de reper, o sa vedeți o troiță chiar la intrarea pe traseu.

In prima parte, după ce intrați o sa fiți întâmpinați de o cascada, vederea este superba. După care va începe drumul șerpuit pe cursul râului.

La început totul va părea destul de ușor însa vor fi câteva porțiuni unde va trebui sa urcați destul de mult pe câteva scări destul de abrupte însa în principiu nu aveți cum sa va pierdeți deoarece nu se face nici o curba la stânga sau la dreapta, va trebui sa urmați numai cursul râului.

Traseul Valea lui Stan

Traseul Valea lui Stan

Traseul Valea lui stan pe TransFagarasan

Prima parte a traseului este spectaculoasa, plina de vegetație cascade și stânci.

Nu trebuie sa va faceți griji pentru siguranța dumneavoastră, deoarece din câte am înțeles scările  și lanțurile au fost schimbate de echipa de salvamont Argeș undeva în anul 2012. Va garantez ca traseul este unul modern amenajat și foarte „safe”.

Adrenalina adevărata o simțiți când începeți sa urcați scările, undele destul de înalte și lungi iar ca un maxim de senzație este podul care traversează raul intre 2 stânci.

Dacă ai cumva rău de înălțime chiar nu recomand sa priviți în jos. Priviți numai în stânga și dreapta, admirați vegetația bogata și savurați aerul proaspăt!

Din punctul meu de vedere tot drumul este spectacol natural adevarat! Totul pare ireal și nu poți decât sa iubești si mai mult Romania.

Cea mai lunga porțiune de mers pe lângă stâncă are aproximativ 500 m. In aceasta zona ai nevoie de ceva forță în brate însă nu va imaginați ca trebuie sa mergeți la sala de forță înainte !

Dupa aceasta porțiune urmează cea mai plăcuta parte și cea mai relaxanta! Poiana, unde marea majoritate a grupurilor au poposit sa mănânce câte ceva sau sa facă poze. Locul este superb, sincer mi se pare uimitor, un loc în natura pura unde nu calcă nici o mașină și vezi doar spectacolul naturii!

Deasemenea, am apreciat enorm faptul ca toate grupurile, fără excepție, strângeau gunoiul după ce mâncau și puneau în rucsac! Sincer nu am văzut absolut nici o hârtie sau un gunoi aruncat pe traseu ceea ce denota ca este un traseu parcurs de oameni civilizați care știu sa respecte natura!

Dupa aceasta poiana am intrat în pădure, și asa cum spuneam la început, trasul ne’a surprins cu un urcuș destul de dificil prin pădure. Pe aceasta porțiune în urcare, am făcut cele mai multe opriri.

Dupa ce am avut o porțiune de coborâre prin aceiași pădure, am ajuns pe un drum forestier, un drum la fel de frumos și liniștit ca tot traseul!

O data ajunși la drumul forestier se mai merge aproximativ 3 KM pe jos pana la punctul de pornire al traseului. O parte din drum, și anume pana la barajul Vidraru, se merge pe lângă lacul Vidraru, un alt spectacol superb al naturi din punctul meu de vedere! Puteți face câteva poze superbe.

Traseul Valea lui Stan din Argeș, Transfăgărășan 8 Imagini cu lacul Vidraru pe traseul valea lui stan

Noi am reușit sa facem traseul în aproximativ 5 ore, Cu foarte mult timp de opriri pentru făcut poze, putina odihna și putin mâncat, însa pentru cei cu experiență în trasee montane și o condiție fizica mai buna, sunt sigur timpul poate fi mult mai mic, poate și de 3 ore!

Recomandări pentru Traseul Valea lui Stan

 • Sa aveți o încălțăminte care sa va ajute în cazul în care pe traseu este nămol ( posibil după o ploaie ) și mai ales în zona de urcare prin pădure.
 • Sa aveți un bidon de apa la voi de maxim 1L pentru a nu va ocupa prea mult loc în rucsac. Daca apa nu o sa fie suficienta o sa puteți umple sticla din foarte multe locuri pe parcurs.
 • Nu recomand sa luați copii cu dumneavoastră pe traseu deoarece va fi epuizant pentru ei. Gândiți-va ca marea majoritate sunt luați din fata tabletei și obligați oarecum sa meargă câteva ore prin natura ceea ce este greu pentru ei.
 • Zona este frecventata de ursi însa nu am auzit pe nimeni sa întâlnească pe traseu un urs, deoarece sunt grupuri destul de multe care merg împreună și posibil sa se sperie însa pentru orice eventualitate sa aveți la voi un fluier ( puteți speria un urs dacă suflați mult în fluier ).

Ca și concluzie generala: Nu va faceți nici un fel de griji în privința traseului deoarece totul este securizat. Încercați sa va concentrați doar în a admira minunea naturii și sa respirați aerul tare de munte. Este un loc superb și o idee geniala pentru a va petrece o zi de weekend în aer liber.

Galerie de imagini cu Traseul Valea lui Stan din Argeș, Transfăgărășan

Iata mai jos cateva imagini superbe de pe traseu.

Mai multe informații despre Transfăgărășan

Lungime: 90 km
Construire: 1974
Lanț muntos: Munții Carpați
Sistem de autostrăzi: Rețeaua rutieră din România
Lungime totală: 151 km

Transfăgărășanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.

Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.

Sursa:  Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *