Harta Pakistan vazuta din Satelit, informatii utile, asezare geografica, harta fizica si rutiera

Pakistan

Denumirea oficială: Republica Islamică Pakistan
Capitala: Islamabad (340.000 loc.)
Limba oficială: urdu, vorbită: engleza, punjabi, sindhi, pushtu, baluchi
Suprafaţa: 803.000 km2
Locuitori: 144 mil. loc.; (180 loc./ km2)
Religia: islamism 97%; hinduism 2%, creştinism
Moneda: rupia pakistaneză
Forma de guvernământ: republică
Ziua naţională: 23 martie
 
Geografie: P. este aşezat în Asia de Sud, în bazinul fl. Indus. Limite: Af­ganistan (NV), China (N), India (E), M. Arabiei (S), Iran (V).
 

  1. fizică: Zona Himalayei se prelungeşte în P. prin Munţii Hindukush cu vf. Tirich Mir (7.700 m) în N. In V, Belucis­tanul, o prelungire a marelui platou iranian ce se continuă în P. sub forma unor podişuri şi înălţimi semiaride, cu alt. de 3.000 m. În E, valea fl. Indus, o câmpie sub 200 m. În E, o parte din Deşertul Thar pe care îl împarte cu India. Indusul (3.180 km) are un bazin fluvial important pentru irigaţii. Afluenţii Indusului izvorăsc din Himalaya: Sutlej, Chenab, Jelub, Beas, Rabi. Zonă denumită Pundjab. În S, unde se varsă Indusul, se formează o deltă întinsă, numită Sind. Reţeaua fluvială se completează cu o reţea fluvială de canale de irigare, printre cele mai vechi şi mai întinse din lume.

 
Clima: tropicală aridă. Temp. medie anuală 26°C şi 4°C pe platouri; 31°C şi 17°C pe câmpie. Precipitaţiile: 250 mm/an la Qetta; 510 mm/an în câmpie; 1.020 mm/an în munţi.
 
Floră şi faună: Păduri cca. 3%; mai ales în munţii din N; vegetaţie stepică pe valea Indusului; vegetaţie xerofită în deşert.
 
Populaţia: Pop. este formată din pakistanezi (indo-arieni); punjabi, urdu, sindhi, pushtu, baluchi. Concentrarea pop. în câmpia fertilă a fl. Indus şi în partea de E a bazinului său. Rata natalităţii: 37‰; a mortalităţii: 7,8‰. Pop. urbană: 34%.
 
Resurse şi economie: Econ. în curs de dezvoltare, bazată pe agric. intens irigată în Câmpia Indusului. Se cultivă: grâu, orez, mei, orz, bumbac (export), iută, in, ricin, ceai, seminţe oleaginoase, susan. Creşterea animalelor: bovine, babuline, ovine, asini, cămile (cu resursele: lână, piei). Resurse minerale: cărbune, petrol (Dhulian, Balkassar, Khaur), gaze naturale, crom, sare. Ind. textilă (bumbac, iută, lână) ateliere de cale ferată, materiale electrice, con­strucţii şi reparaţii navale (Karachi), îngrăşăminte chi­mice, ciment.
 
Transporturi şi comunicaţii: căi ferate, autovehicule, flotă comercială. Aeroporturi la Islamabad, Karachi şi Lahore.
 
Oraşe: Karachi (port); Lahore, Faisalabad şi Rawalpindi (în NE); Hyderabad (S).
 
Istoria: Pe terit. P. a înflorit civilizaţia Indusului (mileniul III î. Hr.); în jurul anului 1500 î. Hr. aici vin triburile indo-europene. Succesiv terit. este stăpânit de: perşi, Alexandru cel Mare (327-325 î. Hr.), în sec. IV-III face parte din imp. Maurya; în sec. IV-V d. Hr. din imp. Gupta; sec. XVI-XIX din inrp. Ma­rilor Moguli; în sec. XIX-XX ţine de colonia britanică India. În 1947, această colonie devine dominion şi se împarte în Uni­unea indiană (cu pop, hindusă) şi Pakistanul (cu pop. musul­mană). În 1947, Pakistanul îşi procalmă independenţa în cadrul Commonwealth-ului. În 1947-1949 conflict între India şi Pakistan în problenra Kaşmirului. În 1956, Constituţia – se proclamă Republica Islamică Pakistan – o federaţie din două provincii care o compun. În 1958 se instaurează legea marţială. În 1962 se adoptă o Constituţie nouă, regim de tip prezidenţial. În 1965 un nou război indo-pakistanez. În 1966 Pakistanul oriental îşi cere autonomia; în 1971 secesiunea se realizează şi ia naştere Statul Bangladesh, pe care India inter­vine militar să îl susţină. Între 1971-1977, Ali Bhutto pune în practică un „socialism islamic” şi naţionalizează agric., băncile;se iese din Commonwealth şi din SEATO (pact mili­tar); începe o agitaţie de tip religios-conservator. În 1977 lovi­tură de stat militară; Ali Bhutto este executat (1979). Se in­staurează legea islamică. În 1986 legea marţială este ridicată. Conflictul dintre fundamentalişti şi adepţii unui liberalism se acutizează. În 1990 alianţa democratică islamică câştigă alegerile anticipate. În 1993 o nouă criză politică. După alegeri legislative anticipate, Benazir Bhutto revine ca şef la guvernului.
 
Statul: este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei din 1973 (reactualizată în 1985). Puterea legislativă este exercitată de preşedinte şi de Legislatura Federală (Parlamentul compus din Senat şi Adunarea Naţională); cea executivă dintr-un cabinet numit de Adunarea Naţională. Multipartitism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *