Pakistan
Denumirea oficială: Republica Islamică Pakistan
Capitala: Islamabad (340.000 loc.)
Limba oficială: urdu, vorbită: engleza, punjabi, sindhi, pushtu, baluchi
Suprafaţa: 803.000 km2
Locuitori: 144 mil. loc.; (180 loc./ km2)
Religia: islamism 97%; hinduism 2%, creştinism
Moneda: rupia pakistaneză
Forma de guvernământ: republică
Ziua naţională: 23 martie
Geografie: P. este aşezat în Asia de Sud, în bazinul fl. Indus. Limite: Afganistan (NV), China (N), India (E), M. Arabiei (S), Iran (V).
- fizică: Zona Himalayei se prelungeşte în P. prin Munţii Hindukush cu vf. Tirich Mir (7.700 m) în N. In V, Belucistanul, o prelungire a marelui platou iranian ce se continuă în P. sub forma unor podişuri şi înălţimi semiaride, cu alt. de 3.000 m. În E, valea fl. Indus, o câmpie sub 200 m. În E, o parte din Deşertul Thar pe care îl împarte cu India. Indusul (3.180 km) are un bazin fluvial important pentru irigaţii. Afluenţii Indusului izvorăsc din Himalaya: Sutlej, Chenab, Jelub, Beas, Rabi. Zonă denumită Pundjab. În S, unde se varsă Indusul, se formează o deltă întinsă, numită Sind. Reţeaua fluvială se completează cu o reţea fluvială de canale de irigare, printre cele mai vechi şi mai întinse din lume.
Clima: tropicală aridă. Temp. medie anuală 26°C şi 4°C pe platouri; 31°C şi 17°C pe câmpie. Precipitaţiile: 250 mm/an la Qetta; 510 mm/an în câmpie; 1.020 mm/an în munţi.
Floră şi faună: Păduri cca. 3%; mai ales în munţii din N; vegetaţie stepică pe valea Indusului; vegetaţie xerofită în deşert.
Populaţia: Pop. este formată din pakistanezi (indo-arieni); punjabi, urdu, sindhi, pushtu, baluchi. Concentrarea pop. în câmpia fertilă a fl. Indus şi în partea de E a bazinului său. Rata natalităţii: 37‰; a mortalităţii: 7,8‰. Pop. urbană: 34%.
Resurse şi economie: Econ. în curs de dezvoltare, bazată pe agric. intens irigată în Câmpia Indusului. Se cultivă: grâu, orez, mei, orz, bumbac (export), iută, in, ricin, ceai, seminţe oleaginoase, susan. Creşterea animalelor: bovine, babuline, ovine, asini, cămile (cu resursele: lână, piei). Resurse minerale: cărbune, petrol (Dhulian, Balkassar, Khaur), gaze naturale, crom, sare. Ind. textilă (bumbac, iută, lână) ateliere de cale ferată, materiale electrice, construcţii şi reparaţii navale (Karachi), îngrăşăminte chimice, ciment.
Transporturi şi comunicaţii: căi ferate, autovehicule, flotă comercială. Aeroporturi la Islamabad, Karachi şi Lahore.
Oraşe: Karachi (port); Lahore, Faisalabad şi Rawalpindi (în NE); Hyderabad (S).
Istoria: Pe terit. P. a înflorit civilizaţia Indusului (mileniul III î. Hr.); în jurul anului 1500 î. Hr. aici vin triburile indo-europene. Succesiv terit. este stăpânit de: perşi, Alexandru cel Mare (327-325 î. Hr.), în sec. IV-III face parte din imp. Maurya; în sec. IV-V d. Hr. din imp. Gupta; sec. XVI-XIX din inrp. Marilor Moguli; în sec. XIX-XX ţine de colonia britanică India. În 1947, această colonie devine dominion şi se împarte în Uniunea indiană (cu pop, hindusă) şi Pakistanul (cu pop. musulmană). În 1947, Pakistanul îşi procalmă independenţa în cadrul Commonwealth-ului. În 1947-1949 conflict între India şi Pakistan în problenra Kaşmirului. În 1956, Constituţia – se proclamă Republica Islamică Pakistan – o federaţie din două provincii care o compun. În 1958 se instaurează legea marţială. În 1962 se adoptă o Constituţie nouă, regim de tip prezidenţial. În 1965 un nou război indo-pakistanez. În 1966 Pakistanul oriental îşi cere autonomia; în 1971 secesiunea se realizează şi ia naştere Statul Bangladesh, pe care India intervine militar să îl susţină. Între 1971-1977, Ali Bhutto pune în practică un „socialism islamic” şi naţionalizează agric., băncile;se iese din Commonwealth şi din SEATO (pact militar); începe o agitaţie de tip religios-conservator. În 1977 lovitură de stat militară; Ali Bhutto este executat (1979). Se instaurează legea islamică. În 1986 legea marţială este ridicată. Conflictul dintre fundamentalişti şi adepţii unui liberalism se acutizează. În 1990 alianţa democratică islamică câştigă alegerile anticipate. În 1993 o nouă criză politică. După alegeri legislative anticipate, Benazir Bhutto revine ca şef la guvernului.
Statul: este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei din 1973 (reactualizată în 1985). Puterea legislativă este exercitată de preşedinte şi de Legislatura Federală (Parlamentul compus din Senat şi Adunarea Naţională); cea executivă dintr-un cabinet numit de Adunarea Naţională. Multipartitism.