Harta Armenia văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda 1
Harta Armenia văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda
8 noiembrie 2018
Harta Barbados văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda 2
Harta Barbados văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda
12 noiembrie 2018

Harta Bangladesh văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda

steag Bangladesh

steag Bangladesh

Bangladesh

Denumirea oficială: Republica Populară Bangladesh

Capitala: Dhaka (5,7 mil. loc.)

Limbă oficială: bengali

Suprafaţa: 143.000 km2

Locuitori: 123 mil. (861 loc./km2)

Religia: islamism 87%; hinduism 12%; budism

Moneda: taka

Forma de guvernământ: republică

Ziua naţională: 26 martie

 

Geografia:  B. este aşezat în S. Asiei. Limite: India (V şi N); Birmania  (E), G. Bengal (S).

G. fizică: Terit. B. coincide cu cea mai mare parte a deltei  comune a Gangelui (Ganga) şi a Brahmaputrei, fiind cea  mai mare deltă din lume; munţii sunt scunzi (1200 m); în  N ţării sunt forme colinare, intermediare spre înălţimile  Himalayei. Câmpia aluvionară a celor două fluvii, este foarte  fertilă. Gangele (2480 km) şi Brahmaputra (2700 km) se  varsă în G. Bengal. Cursul Brahmaputrei pe terit. B. este  navigabil.

Clima: este tropicală-umedă, cu ploi musonice abundente,  cu furtuni care iau forma unor cicloane ce lasă în urmă  zeci de mii de morţi şi oameni fără adăpost. Temperatura  medie anuală este de 29°C şi de 16°C iarna. Precipitaţiile  sunt de 2030 mm/an în deltă; 3430 mm/an la graniţa cu  Birmania.

Flora şi fauna: Vegetaţie luxuriantă, cu păduri încărcate  de mangrove în SV; cocotieri; 1/6 din terit. este acoperit  cu păduri.

Populaţia: este în majoritate formată din bengalezi. Există  populaţii tribale în zonele colinare. Peste 50% din pop.  activă este ocupată în agric. Concentrarea max. în zona  central-sudică (în jurul cap. Dhaka, unde sunt peste 1000  loc./km2 şi în insulele din zona litoralului). Rata nata­lităţii: 32,9‰; a mortalităţii: 10,2‰. Pop. urbană 18%. 

Resurse şi economie: Econ. se bazează pe agric. Se cul­tivă: orez, grâu, orz, batate, legume, arahide, trestie de  zahăr, bumbac, tutun. Pescuitul. Res. minerale: cărbune,  gaze. naturale, petrol. Manufacturi şi ind. textilă. B. este  un mare producător de iută. Ind. de îngrăşăminte chimice  (exportă); ciment, cherestea.

Transporturi şi comunicaţii: căi ferate, autovehicule; flotă  comercială (transport fluvial).

Oraşe: Chittagong, Khula, Narayanganj.

Istoria: Terit. B. (fostul Pakistan Oriental) a făcut parte succesiv din Imp. Maurya (sec. IV-III î. Hr.), din Gupta (sec.-IV-V d. Hr.), din Imp. Marilor Moguli (sec. XVII-XVIII), din India (colonie britanică în sec. XVIII-XX). În 1947 Pakistanul se separă de Uniunea Indiană (India) preponderent hindusă şi apoi îşi proclamă independenţa; stat format din două reg. ge­ografice: una la NE Indiei, alte la NV Indiei între ele fiind o distanţă de 1700 km.

Pakistanul de E a luat numele de Bangladesh la 26.III.1971, proclamându-şi unilateral inde­pendenţa; contestată iniţial de guvernul de la Islamabad şi re­cunoscută în urma războiului indo-pakistanez, încheiat după câteva luni: membru al Commonwealth-ului. În 1975 se pro­mulgă Constituţia (regim prezidenţial, partid unic). Instabi­litate politică; intervenţia militarilor şi apoi lovitură de stat în 1981. În 1986 reintră în vigoare Constituţia. Frământări so­ciale, modificarea Constituţiei. În 1991 alegeri legislative; se restabileşte sistemul parlamentar.

Statul: este republică parlamentară (din Commonwealth), conform Constituţiei din 1972. Puterea legislativă este exercitată de Adunarea Naţională; cea executivă de Con­siliul de Miniştri numit de preşedintele ales prin vot direct. Multipartitism.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *