Bangladesh
Denumirea oficială: Republica Populară Bangladesh
Capitala: Dhaka (5,7 mil. loc.)
Limbă oficială: bengali
Suprafaţa: 143.000 km2
Locuitori: 123 mil. (861 loc./km2)
Religia: islamism 87%; hinduism 12%; budism
Moneda: taka
Forma de guvernământ: republică
Ziua naţională: 26 martie
Geografia: B. este aşezat în S. Asiei. Limite: India (V şi N); Birmania (E), G. Bengal (S).
G. fizică: Terit. B. coincide cu cea mai mare parte a deltei comune a Gangelui (Ganga) şi a Brahmaputrei, fiind cea mai mare deltă din lume; munţii sunt scunzi (1200 m); în N ţării sunt forme colinare, intermediare spre înălţimile Himalayei. Câmpia aluvionară a celor două fluvii, este foarte fertilă. Gangele (2480 km) şi Brahmaputra (2700 km) se varsă în G. Bengal. Cursul Brahmaputrei pe terit. B. este navigabil.
Clima: este tropicală-umedă, cu ploi musonice abundente, cu furtuni care iau forma unor cicloane ce lasă în urmă zeci de mii de morţi şi oameni fără adăpost. Temperatura medie anuală este de 29°C şi de 16°C iarna. Precipitaţiile sunt de 2030 mm/an în deltă; 3430 mm/an la graniţa cu Birmania.
Flora şi fauna: Vegetaţie luxuriantă, cu păduri încărcate de mangrove în SV; cocotieri; 1/6 din terit. este acoperit cu păduri.
Populaţia: este în majoritate formată din bengalezi. Există populaţii tribale în zonele colinare. Peste 50% din pop. activă este ocupată în agric. Concentrarea max. în zona central-sudică (în jurul cap. Dhaka, unde sunt peste 1000 loc./km2 şi în insulele din zona litoralului). Rata natalităţii: 32,9‰; a mortalităţii: 10,2‰. Pop. urbană 18%.
Resurse şi economie: Econ. se bazează pe agric. Se cultivă: orez, grâu, orz, batate, legume, arahide, trestie de zahăr, bumbac, tutun. Pescuitul. Res. minerale: cărbune, gaze. naturale, petrol. Manufacturi şi ind. textilă. B. este un mare producător de iută. Ind. de îngrăşăminte chimice (exportă); ciment, cherestea.
Transporturi şi comunicaţii: căi ferate, autovehicule; flotă comercială (transport fluvial).
Oraşe: Chittagong, Khula, Narayanganj.
Istoria: Terit. B. (fostul Pakistan Oriental) a făcut parte succesiv din Imp. Maurya (sec. IV-III î. Hr.), din Gupta (sec.-IV-V d. Hr.), din Imp. Marilor Moguli (sec. XVII-XVIII), din India (colonie britanică în sec. XVIII-XX). În 1947 Pakistanul se separă de Uniunea Indiană (India) preponderent hindusă şi apoi îşi proclamă independenţa; stat format din două reg. geografice: una la NE Indiei, alte la NV Indiei între ele fiind o distanţă de 1700 km.
Pakistanul de E a luat numele de Bangladesh la 26.III.1971, proclamându-şi unilateral independenţa; contestată iniţial de guvernul de la Islamabad şi recunoscută în urma războiului indo-pakistanez, încheiat după câteva luni: membru al Commonwealth-ului. În 1975 se promulgă Constituţia (regim prezidenţial, partid unic). Instabilitate politică; intervenţia militarilor şi apoi lovitură de stat în 1981. În 1986 reintră în vigoare Constituţia. Frământări sociale, modificarea Constituţiei. În 1991 alegeri legislative; se restabileşte sistemul parlamentar.
Statul: este republică parlamentară (din Commonwealth), conform Constituţiei din 1972. Puterea legislativă este exercitată de Adunarea Naţională; cea executivă de Consiliul de Miniştri numit de preşedintele ales prin vot direct. Multipartitism.