Harta Armenia văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda 1
Harta Armenia văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda
8 noiembrie 2018
Harta Barbados văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda 2
Harta Barbados văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda
12 noiembrie 2018

Harta Bangladesh văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda

Bangladesh

Denumirea oficială: Republica Populară Bangladesh

Capitala: Dhaka (5,7 mil. loc.)

Limbă oficială: bengali

Suprafaţa: 143.000 km2

Locuitori: 123 mil. (861 loc./km2)

Religia: islamism 87%; hinduism 12%; budism

Moneda: taka

Forma de guvernământ: republică

Ziua naţională: 26 martie

 

Geografia:  B. este aşezat în S. Asiei. Limite: India (V şi N); Birmania  (E), G. Bengal (S).

G. fizică: Terit. B. coincide cu cea mai mare parte a deltei  comune a Gangelui (Ganga) şi a Brahmaputrei, fiind cea  mai mare deltă din lume; munţii sunt scunzi (1200 m); în  N ţării sunt forme colinare, intermediare spre înălţimile  Himalayei. Câmpia aluvionară a celor două fluvii, este foarte  fertilă. Gangele (2480 km) şi Brahmaputra (2700 km) se  varsă în G. Bengal. Cursul Brahmaputrei pe terit. B. este  navigabil.

Clima: este tropicală-umedă, cu ploi musonice abundente,  cu furtuni care iau forma unor cicloane ce lasă în urmă  zeci de mii de morţi şi oameni fără adăpost. Temperatura  medie anuală este de 29°C şi de 16°C iarna. Precipitaţiile  sunt de 2030 mm/an în deltă; 3430 mm/an la graniţa cu  Birmania.

Flora şi fauna: Vegetaţie luxuriantă, cu păduri încărcate  de mangrove în SV; cocotieri; 1/6 din terit. este acoperit  cu păduri.

Populaţia: este în majoritate formată din bengalezi. Există  populaţii tribale în zonele colinare. Peste 50% din pop.  activă este ocupată în agric. Concentrarea max. în zona  central-sudică (în jurul cap. Dhaka, unde sunt peste 1000  loc./km2 şi în insulele din zona litoralului). Rata nata­lităţii: 32,9‰; a mortalităţii: 10,2‰. Pop. urbană 18%. 

Resurse şi economie: Econ. se bazează pe agric. Se cul­tivă: orez, grâu, orz, batate, legume, arahide, trestie de  zahăr, bumbac, tutun. Pescuitul. Res. minerale: cărbune,  gaze. naturale, petrol. Manufacturi şi ind. textilă. B. este  un mare producător de iută. Ind. de îngrăşăminte chimice  (exportă); ciment, cherestea.

Transporturi şi comunicaţii: căi ferate, autovehicule; flotă  comercială (transport fluvial).

Oraşe: Chittagong, Khula, Narayanganj.

Istoria: Terit. B. (fostul Pakistan Oriental) a făcut parte succesiv din Imp. Maurya (sec. IV-III î. Hr.), din Gupta (sec.-IV-V d. Hr.), din Imp. Marilor Moguli (sec. XVII-XVIII), din India (colonie britanică în sec. XVIII-XX). În 1947 Pakistanul se separă de Uniunea Indiană (India) preponderent hindusă şi apoi îşi proclamă independenţa; stat format din două reg. ge­ografice: una la NE Indiei, alte la NV Indiei între ele fiind o distanţă de 1700 km.

Pakistanul de E a luat numele de Bangladesh la 26.III.1971, proclamându-şi unilateral inde­pendenţa; contestată iniţial de guvernul de la Islamabad şi re­cunoscută în urma războiului indo-pakistanez, încheiat după câteva luni: membru al Commonwealth-ului. În 1975 se pro­mulgă Constituţia (regim prezidenţial, partid unic). Instabi­litate politică; intervenţia militarilor şi apoi lovitură de stat în 1981. În 1986 reintră în vigoare Constituţia. Frământări so­ciale, modificarea Constituţiei. În 1991 alegeri legislative; se restabileşte sistemul parlamentar.

Statul: este republică parlamentară (din Commonwealth), conform Constituţiei din 1972. Puterea legislativă este exercitată de Adunarea Naţională; cea executivă de Con­siliul de Miniştri numit de preşedintele ales prin vot direct. Multipartitism.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *