Harta Antigua văzuta din satelit, capitala, locuitori, moneda

Antigua şi Barbuda

Denumirea oficială: Statul Antigua şi Barbuda

Capitala: Saint John’s (36.000 loc.)

Limba oficială: engleză; uzuală: creolo-engleza

Suprafaţa: 442 km

Locuitori: 66.000 (149 loc./km2)

Religia: protestantism 80%; catolicism 18%

Moneda: dolarul Caraibelor Orientale

Forma de guvernământ: monarhie

Ziua naţională: 1 noiembrie

 

Geografie: Statul A. şi B. este aşezat în America Centrală Insulară.

G. fizică: A. şi B. sunt compuse din 2 insule (şi câteva insuliţe). Antigua, insulă vulcanică, cu înălţimi de 400 m alt. (vf. Boggy Peak, 402 m. alt.) pe versanţii cărora curg râuri scurte şi torenţi. Ins. Barbuda este coraligenă: nu are ape curgătoare.

Clima: este tropical-oceanică, blândă. În august-septembrie se formează cicloane tropicale.

Floră şi faună: Păduri tropicale umede (de esenţă preţioasă); foarte restrânsă. Avifaună şi peşti. Populaţia este formată din urmaşii sclavilor negri din Africa: negri 92%; metişi, albi. Concentrarea max. pe insula Antigua (250 loc./km2). Rata natalităţii: 18‰; a mortalităţii: 6‰. Rata pop. urbane: 36%.

Resurse şi economie: Economie bazată pe turism şi agricultură. Se cultivă: trestie de zahăr, arbori de cafea, de cacao, ananaşi, bananieri, citrice; bumbac. Se im­portă petrol şi se exportă produse petroliere. Turismul devine tot mai profitabil.

Transport şi comunicaţii: autovehicule; aeroport la St. John’s.

Oraşe: Saint Mary, Saint Paul, Codrington.

Istoria: Ins. A. este descoperită de Columb în 1493; în 1632 locuită de englezi; amerindienii sunt supuşi dispariţiei. În sec. XVII-­XVIII se aduc sclavi negri din Africa; pentru munca pe plan­taţiile de tutun şi trestie de zahăr. In sec. XVIII-XIX, ins. A. devine o bază navală britanică importantă în Marea Caraibelor. La 1 noiembrie 1981, A. şi B. îşi proclamă inde­pendenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului.

Statul: este monarhie constituţională; conform Consti­tuţiei din 1981. Puterea legislativă este exercitată de Camera Reprezentanţilor; cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera Reprezentanţilor. Şeful statului: regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Multipartitism.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *