Moneda folosita in Slovacia
9 octombrie 2014
traditii de paste
Traditii si obiceiuri de Sfintele Pasti la Romani
9 octombrie 2014
Moneda folosita in Slovacia
9 octombrie 2014
traditii de paste
Traditii si obiceiuri de Sfintele Pasti la Romani
9 octombrie 2014

Muzeul Golesti din Arges, Localizare, informatii utile, imagini

  •  Inainte de a vizita muzeul este bine de stiu ca acesta a fost infiintat in 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al II-lea sub numele de Muzeul Dinicu Golescu si s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expozitii de baza care reflecta atat istoria familiei cat si istoria culturii si civilizatiei traditionale argesene.
  • Se afla la aproximativ8 KM de Pitesti. Pentru a afla cum se ajunge la Muzeul Golesti, urmariti harta Google Earth.
  • Complexul cuprinde un Muzeu de Istorie-Etnografie (din care fac parte Conacul Golesti, Scoala lui Dinicu Golescu, sectia de istorie si sectia de etnografie si arta populara) si un Muzeu al Viticulturii si Pomiculturii.
  • In 1939, regele Carol II hotaraste infiintarea „Muzeului Dinicu Golescu” in comuna, pe atunci, Stefanesti-Arges. Imobilul ce apartinuse familiei Golescu este declarat „de utilitate publica” si expropriat, iar in 1942 incep lucrarile de restaurare a intregului ansamblu arhitectural, care cuprindea atat conacul, cat si cladirile anexe.
  • Conacul este si astazi principalul „element” in jurul caruia se concentreaza intreg patrimoniul Complexului Muzeal Golesti. Construit in 1640 de Marele Vistiernic Stroe Leurdeanu, conacul a fost mostenit de Marele Ban Radu Golescu, in timpul caruia a fost refacut si extins, primind „infatisarea” pe care o are si astazi. Domeniul de la Stefanesti, inconjurat cu ziduri ce formeaza un amplu patrulater, in colturile caruia se afla turnuri de aparare, este singura constructie laica fortificata din Tara Romaneasca. Intrarea se face prin „Foisorul lui Tudor Vladimirescu”, unde a fost gazduit, in ultimele 3 zile ale vietii sale, conducatorul revolutiei din 1821, inainte de a fi ucis de eteristi.
  • Intr-o casuta de langa intrarea in curtea conacului se afla fosta „Scoala sloboda obsteasca”, deschisa, in 1826, de marele carturar Dinicu Golescu, pentru toti copiii din imprejurimi, indiferent de conditia lor sociala. Aici sunt expuse obiecte de mobilier, carti, manuale, obiecte didactice, documente si fotografii. O alta constructie importanta este fosta „bolnita”, un mic spital destinat celor saraci. Aleea pietruita si strajuita de trandafiri ne indreapta pasii spre conacul in fata caruia se afla, lucrat in piatra, bustul lui Dinicu Golescu.
  • Din cerdacul umbrit de iedera si glicina, ajungem in holul larg, din care se intra in camerele de la parter. O scara in forma de spirala urca la etaj, unde se aflau, odinioara, ca merele copiilor. Intram in salonul de oaspeti, cu jilturi de lemn, cu tablourile familiei si cu pianina la care a cantat Franz Liszt in timpul vizitei sale la Golesti.
  • Camera orientala, cu divanul si pernele de matase, cu „semiluna” turceasca fixata pe perete, cu scaunelele „brodate” parca in lemn si masuta acoperita cu o tipsie de argint vechi, aminteste de vremuri de demult. O alta incapere este transformata in spatiu expozitional, in aceasta luna putand fi admirate lucrari ale copiilor din Arges. Ajungem apoi in camera Anicai si a doctorului Carol Davila, dupa care intram in camera dedicata sotiei lui Dinicu Golescu, Zoe (Zinca).
  • Ambele pastreaza obiecte personale ale membrilor familiei si documente originale. In camera de lucru a fratilor Golescu sunt expuse obiecte personale ale acestora si un portret al lui Nicolae Golescu, unul dintre cei mai importanti revolutionari de la 1848. La subsolul cladirii se afla pivnitele in care se putea ajunge si direct din casa, printr-o usa secreta, iar in apropiere, baia turceasca, renovata recent.

 

  • Articolul a fost preluat de pe site-ul Revista Ioana


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *