Chit că loteria este un joc de noroc popular, prezent în diverse forme în multe culturi din lume, puțini sunt cei care îi cunosc originile. În timp ce jocul evocă numeroase imagini vizuale pentru fanii acesteia, formele sale timpurii rămân ascunse prin timp. Dacă îți plac oportunitățile captivante de a face bani și ai petrecut suficient de mult timp în preajma unor păcănele gratis, atunci poate e momentul să oferi o șansă loteriei. Haide să cunoști tainele acestui fenomen!

Ce presupune loteria?

În esență, este vorba de alegerea aleatorie a numerelor sau a altor simboluri din seturi predefinite. Pe măsură ce sunt extrase, speranța este de a le vedea potrivite cu cele extrase de către organizatori pentru a câștiga un premiu. La bază este alcătuit strict din principiul probabilității și al aleatoriei. Șansele de câștig sunt egale pentru fiecare jucător, indiferent de experiența sau cunoștințele sale anterioare. Pentru a putea participa la un joc de loterie, tot ce are un jucător de făcut este să își cumpere biletele de la punctele de vânzare autorizate. Biletele conțin spații pentru selectarea numerelor sau a simbolurilor dorite, existând opțiunea de a alege numerele fie manual, fie aleatoriu, prin opțiunea „noroc”. Există date și ore stabilite în cadrul cărora are loc tragerea aleatorie a numerelor sau a simbolurilor câștigătoare. Este destul de obișnuit ca tragerile să fie publice sau televizate, pentru ca jucătorii să își poată compara cu ușurință numerele de pe biletele lor cu cele extrase. În același timp, numerele pot fi verificate online, la punctele de vânzare sau prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate.

Revendicarea premiilor se realizează strict în funcție de termenii stabiliți, care pot fi găsiți în regulile jocului. În mod normal se prezintă biletele câștigătoare la punctele de plată desemnate. A juca la loterie este de fapt foarte simplu. Pur și simplu se selectează numerele sau simbolurile dorite pe bilete, fie pe cont propriu, fie în grupuri de persoane, cu speranța de a câștiga premiul cel mare sau alte categorii de premii. Indiferent că alegi să te bazezi pe strategii sau amulete norocoase, nu ai cum să nu te lași copleșit de divertismentul și emoția oferite de jocul loto. Totuși, este bine de reținut că șansele de câștig sunt reduse, fiind un joc bazat pe noroc.

Originea numelui

Numele interesant al jocului  provine din cuvântul italian „lotteria”. La rândul său acesta derivă din verbul latin „lottare”, care înseamnă „a trage la sorți” sau „a distribui prin tragere la sorți”. Totul are mai mult sens acum, nu-i așa? Termenul a fost folosit încă din Evul Mediu, însă pe atunci el îngloba o serie de jocuri de noroc bazate pe tragerea la sorți a numerelor sau a obiectelor. De-a lungul timpului, sensul loteriei a început să se restrângă și să se refere strict la jocurile organizate de către state sau entități private, care oferă premii substanțiale în schimbul unei mize modeste din partea participanților. Dacă ești curios să știi mai exact de cât timp este folosit acest cuvânt, poate vei fi șocat să afli că el poate fi regăsit în documente din secolul al XV-lea, făcând referire la diverse jocuri de noroc populare în acea perioadă.

Loteria în lumea antică

Loteria are origini destul de vechi și interesante. Unele suspiciuni indică prezența unor forme cu roluri sau elemente asemănătoare încă din antichitate. Tragerea la sorți a fost abordată în numeroase ocazii de-a lungul timpului. În Grecia Antică exista un sistem numit Keroteria utilizat pentru a alege funcționari publici, atribui terenuri sau rezolva dispute. Acesta implica tragerea la sorți a unor bilete sau pietre marcate. Printre soldați era popular jocul Lotto, asemănător cu bingo-ul modern. Jucătorii marcau numere pe table și se extrăgeau bilete cu numere. În Roma Antică astfel de jocuri puteau fi întâlnite în cadrul festivalului anual organizat în cinstea zeului Saturn. Un alt obicei roman era Apophoreta, care se practica la banchete, unde invitații primeau cadouri mici determinate prin tragerea la sorți a biletelor. China Antică este cunoscută pentru multitudinea de jocuri de noroc la care a dat naștere. Keno, de exemplu, este un astfel de joc, care implică selectarea numerelor de pe bilete și potrivirea lor cu cele extrase de către organizatori. Un alt exemplu renumit este Pai Gow. În timp ce acesta este defapt un joc de domino popular, el poate să includă și un element de loterie prin tragerea la sorți a unor piese suplimentare.

Loteria în Evul Mediu

În Evul Mediu activitățile și jocurile de noroc bazate pe tragerea la sorți au preluat forme foarte diferite. În mare parte formele timpurii ale loteriei erau organizate de instituții cu putere, precum este biserica sau anumiți comercianți. În vremurile medievale era obișnuit să fie organizate tombole pentru a strânge fonduri, pentru a sprijini cauze caritabile sau pentru a promova vânzările, oferind premii ca stimulent. În timp au apărut chiar și primele loterii naționale organizate de state, iar acestea au început să câștige popularitate în Europa. S-au dezvoltat în paralel și reglementările necesare pentru a controla organizarea și desfășurarea loteriilor, prevenind fraudele și abuzurile.

Cele mai vechi loterii

Subiectul loteriilor, antichității și evului mediu lasă loc pentru stârnirea curiozității în ceea ce ține de istoria loteriilor. Se consideră că cele mai vechi loterii aparțin Chinei Antice, fiind vorba mai exact de jocul Keno care datează din dinastia Han. Dacă ne referim la Europa medievală,  Loteria Genoveză din Italia este simbolul bogăției și al norocului, atât pe baza vechimii cât și pentru popularitate. Cu toate acestea, se consideră că Loteria Țărilor de Jos este cea dintâi loterie națională organizată de stat, fiind creată pentru a strânge fonduri pentru proiecte publice.

Concluzie

Istoria, emoția și ușurința experienței…toate aceste elemente atrag o multitudine de oameni către experiența loteriei. Încă de la începuturile societăților antice oamenii se bucură de noroc și așteptare într-o formă sau alta. Cu timpul, loteriile au devenit metode iscusite pentru a genera un profit și a sprijini o cauză. Acum, fenomenul global rămâne la fel de îndrăgit. De la vise de bogăție la finanțarea unor proiecte mărețe, care este motivația din spate care te aduce pe tine mai aproape de acest joc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *