Informatii utile despre litoralul Bulgaresc, Nisipurile de aur, Albena si Sunny Beach

Litoralul Bulgaresc, imagine de la Nisipurile de aur

Din pacate sau din fericire, nu stiu exact, dar in ultimi ani am ales sa merg NUMAI pe litoralul Bulgaresc in detrimentul litoralului din Romania dupa mai multi ani in care am tot plecat dezamagit de la Mamaia sau Costinesti!

De ce am renunțat sa merg pe litoral in Romania.

  • Preturi mari la cazare. Chiar daca e de inteles ca este un domeniu care functioneaza 3-4 luni pe an, totusi din punctul meu de vedere nu se justifica preturile practicate la cazare
  • Mancarea scumpa si proasta. In foarte multe cazuri, mancarea a costat intr-o zi, poate mai mult decat as fi castigat la servici dar si calitatea lasa de dorit. Sincer, nu prea mai merge sa merg pe ideea ca „Lasa mai acum cateva zile nu e panica” atunci cand stiu ca avem alte oportunitati la inca o ora de mers cu masina!
  • Servicii slabe atat la unitatile de cazare dar si la restaurante.
  • Inghesuiala din statiunile populare
  • Muzica care se aude pe faleza, din mai multe locuri.
  • Inghesuiala pe plaja si muzica de la diferiti turisti care da muzica la maxim

Sunt numai cateva din impresile pe care le am despre litoralul romanesc si chiar regret aces lucru pentru ca mi-as fi dorit din toata inima sa imi petrec vacanta la noi in tara impreuna cu familia.

Ultima aventura avuta pe litoralul de la noi a fost intr-o seara de vineri cand am comandat un pui la rotisor pentru care am platit suma de 200 RON. Da ati inteles bine, 200 RON pentru un pui care, dupa spusele ospatarului, cantarea 3 KG !

Am zis WAW, dar nu aveam cum sa mai cercetez aceasta informatie deoarece micutul puisor era deja in burtica noastra.:) insa a fost una din ultimele seri petrecute le litoralul Romanesc! Cu siguranta nu cred ca se simte lipsa mea..:)

De ce am ales litoralul buglaresc ?

In principiu raspunsul la aceasta intrebare este exact opusul la ce nu mi-a placut in Romania.

Avand in vedere ca am si o fetita mica a fost inca un motiv pentru care am ales Bulgaria pentru a gasi locuri mai linistite fara aglomeratia cu care eram obisnuit.

  • Am ales Bulgaria pentru ca este mai ieftin in primul rand. Pentru aceleasi servicii am platit preturi poate si la jumate fata de Romania
  • Am ales Bulgaria pentru ca mai pot vizita si alte obiective turistice care sunt destul de apropaiate
  • Am ales Bulgaria pentru ca serviciile oferite sunt mult mai calitative. Acum nu vreau sa se creada ca in Romania nu ar fi servicii de calitate, insa nu pentru bugetul nostru.
  • Am ales Bulgaria deoarece nu alerg dupa sezlonguri, nu trebuie sa platesc cat pentru mancare si nu trebuie sa ma trezesc la 5 dimineata ca sa imi pun prosopul pe el si apoi sa ma duc iar la culcare
  • Am ales Bulgaria pentru ca ajung destul de repede si am variante de ales fara a fi nevoie sa merg pe A2 unde in timpul sezonului sunt sanse foarte mari sa astepti cateva ore intr-un carambol. Sincer, in ultimi ani chiar am scapat de „testul psihologic” pe care il tin in trafic atat la dus cat si la intors.

Exemplele pot continua insa ma opresc la cele mai importante!

Voi incerca sa impartasesc experientele mele in cele mai cunoscute statiuni pe care le’am vizitat in ultimi ani pe litoralul Bulgaresc.

Nisipurile de Aur, impresii utile si galerie foto

Este o statiune situata la 17 KM de orasul Varna, Cele 2 sunt oarecum legate prin mai multe statiuni mai mici sau cartiere rezidentiale aflate pe malul marii Negre. Este una din cele mai vizitate statiuni din Bulgaria de catre turisti romani, germani si rusi cu foarte multe oferte All inclusiv, ceea ce a facut sa fie si atat de populara!

Pentru cei care vin cu avionul in statiune, aeroportul se afla in orasul Varna, deci destul de aproape de statiune. Cand te apropii de Varna de pe A2 avioanele zboara atat de aproape incat o sa crezi ca poti le poti atinge cu degetul.

Statiunea Nisipurile de Aur este o statiune „complicata”. De ce spun asta? pentru ca este destul de impartita intre zone linistite si zone foarte aglomerate cu locuri de distractie si magazine. Cei care au cazare in aceste zone pleaca spre Romania cu falsa impresie ca statiunea este super aglomerata, numai muzica peste tot, magazine cu „de toate” deci o faleza „galagioasa”.

Din punctul meu de vedere statiunea este bine impartita pentru toate gusturile atat pentru cei care cauta liniste cat si pentru cei care vor o viata de noapte plina de distractie!
Pentru cei care urmeaza sa plece voi incerca sa fac o mica imagine a statiunii in functie de zonele agloemerate:

Harta statiuni Nisipurile de aur in functie de aglomeratie

Harta cu litoraul din Nisipurile de aur

Normal, cu cat esti mai aproape de centrul statiuni cu atat „distractia” este mai profunda si cu cat mergi catre extremitati sa gasesti mai multa liniste.

De la Hotel Berlin pana la Hotel Grifid este o zona linistita, dupa care incepe sa se aglomereze pana la faimosul „Turn Eiffel”.

Linistea o mai gasiti apoi undeva la plaja kabakum! Am fost cazazi in anul 2018 langa aceasta plaja la un apartament cu 2 camere!

Sper ca harta sa va ajute atunci cand rezervati un hotel si sa va faceti o idee despre „aglomeratie”

Ce se poate vizita in Nisipurile de Aur

Daca tot ati ajuns acolo si o sa aveti cateva zile in care o sa zici „Hai sa facem si altceva” va las mai jos cateva obiective turistice:

  • Parcul Natural Nisipurile de Aur si Parcul cu tiroliene Maimunarnika
  • Vizita la Aquapolis Aqua Park din Nisipurile de Aur
  • Roata din centrul statiunii, Turnul Eiffel si biserica Sf. Elena
  • Bucura-te de beneficiile surselor de apa minerala din statiune
  • Plaja, sporturi nautice, sporturi extreme si alte activitati sportive in Nisipurile de Aur
  • Viata de noapte in statiunea Nisipurile de Aur

 

Mai jos o sa puteti vedea si o galerie de imagini atat din partea mai linistita cat si din partea mai aglomerata a statiunii.

Eu personal am fost cazat atat la marginea statiunii la un apart hotel avand in vedere ca am fost cu un copil de 2 anisori dar si in partea centrala pe vremea cand nu aveam copil.

Galeria foto de mai jos este realizata de la HOTEL BERLIN statiunea Nisipurile de aur de la balconul unei camere cu vedere catre mare.

Sejurul petrecut la acest hotel a fost unul foarte linistit si frumos avand in vedere ca am avut o oferta „All inclusiv”. Hotelul il recomand cu placere pentru o familie cu copii. Plaja este curata, mancarea diversificata si spectacolele de animatie pentru cei mici nu lipsesc .

Mai jos gasiti harta google maps de la nisipurile de aur

Mergem mai departe pe litoralul bulgaresc si ajungem la o alta statiune:

Suny Beach, informatii utile si galerie foto

Suny Beach este o alta statiune de pe litoralul bulgaresc foarte vizitata de turisti romani care ii atrage cu oferte pentru toate varstele.

Noi am stat la un apartament intr-un complex de apartamente cu cateva restaurante si magazine alimentare unde va puteti face cumparaturile. In mijlocul complexului se gaseste un „Aqua park ” cu piscine si tobogane pe deliciul copiilor dar si adultilor.

Obiective turistice din Suny Beach

Nessebar este cea mai apropiata si vizitata locatie turstica din zona.

Padurea de Piatra deasemenea este un obiectiv turistic important care atrage mai multi vizitatori. Padurea pietrificata reprezinta un fenomen geologic unic si este unul dintre locurile misterioase din Bulgaria.

Sporturile nautice reprezinta o tentatie mare pentru iubitorii de wind-surfing, para-sailing, schi nautic, tenis, volei de plaja, bowling, mini-golf, plimbarea cu bicicleta prin oras. In partea de vest a statiunii este un park de distractii – Aqua Park, ce atrage ca un magnet turistii dornici de aventura, datorita celor 13 topogane cu apa si o piscina pe care le ofera parcul.

Daca doriti sa ajungeti cu avionul trebuie sa stiti ca statiunea are aeroport propriu ceea ce il face foarte accesibil pentru multi straini.

Galerie foto din Sunny Beach si Nessebar

 

Va las mai jos si o harta cu cateva hoteluri din Sunny Beach pentru a va ajuta atunci cand va planificati vacanta si sper sa va ajute:

Ne intoarcem inapoi, si ajungem la Albena, care este chiar o statiune linistita. Daca iubesti viata de noapte si galagia nu prea ai ce sa cauti in aceasta statiune. Este o statiune recomandata numai familiilor cu copii sau persoanelor care vor liniste.

Statiunea este foarte aproape de Nisipurile de aur, implicit de Varna si aeroport. Deci pentru cei care doresc sa ajunga cu avionul nu este o problema.

Cum ajungi in Albena? Trasee Bucuresti – Albena

Statiunea este situata in partea de nord a Bulgariei, la doar 8 kilometri de Balchik, 30 de kilometri de orasul Varna si Dobrich. La aprox 13 km nord de statiunea Nisipurile de Aur (cea mai populara statiune de pe litoralul Marii Negre din Bulgaria) si 26 km de aeroportul International Varna.

Daca vii din Bucuresti, iti recomandam trei trasee catre Albena care se fac in aproximativ 3 ore si jumatate:

  • Bucuresti – Medgidia – Constanta – Vama Veche – Albena
  • Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Rzgrad – Varna – Albena
  • Bucuresti – Calarasi – Silitra – Dobrich – Albena

Daca alegi variante prin Ruse, trebuie sa platesti taxa de pod (2 euro pe sens), iar daca mergi pe Autostrada Soarelui, nu uita de taxa de pod de la Fetesti.

Drumurile din Bulgaria sunt bune, iar benzina costa aproape la fel ca in Romania. Ai grija la filtrele de politie, mai ales daca nu folosesti Waze pentru a le vedea semnalizate. Politistii din Bulgaria nu inteleg, de cele mai multe ori, limbile romana si engleza, deci iti va fi foarte greu sa te intelegi cu ei. Iti recomandam sa conduci prudent si sa respecti toate regulile.

Excursii in apropiere de Albena Bulgaria

Daca ti-ai rezervat o vacanta de sapte nopti in statiune, iti recomandam sa explorezi si locurile din jur.

  1. Trece-ti pe lista de vacanta Gradina Botanica si Castelul Reginei Maria din Balchik. Se afla la doar 15 kilometri de Albena. Este un loc incarcat cu istorie, iar peisajele sunt minunate. Gradina cu trandafiri este un “must visit” in timpul verii.
  2. Mergi in Varna, la doar 28 de kilometri in sudul statiunii.
  3. Trebuie sa ajungi si la Cap Kaliakra, la 50 de kilometri distanta de Albena, pentru peisajele care iti taie rasuflarea.
  4. Incearca si Rezervatia Arheologica Yailata, la 56 de kilometri distanta de Albena, unde vei gasi un oras-pestera ce include 101 apartamente din secolul 5 si trei morminte de familie din secolele 3 si 4.
  5. La doar 15 kilometri de statiune gasesti manastirea Aladja, cea mai cunoscuta manastire de piatra de la malul Marii Negre in Bulgaria.

Sper sa va fie de folos aceste informatii si daca aveti completari nu ezitati sa le lasati aici. Cu siguranta sunt mult mai multe lucruri de facut pe litoralul Buglaresc insa ceea ce am scris este din propria experienta!

Alte articole utile:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *