Harta Vatican vazuta din satelit, informatii utile

Vatican

Denumirea oficială: Statul Vatican
Capitala: Vatican
Limba oficială: latina şi italiana
Suprafaţa : 0,44 Km2
Locuitori: 750 (1.700 loc./km2)

Religia: catolicism

Forma de guvernământ: stat independent condus de Su­veranul Pontif ales pe viaţă
Ziua naţională: 22 octombrie
 
Geografie: Statul V. (Statto della Citta del Vaticano) este aşezat în S. Europei, în inima capitalei italiene; Roma, pe malul drept al râului Tevere/Tibru, pe colina Vatican. Este constituit din: piaţa şi basilica Sf. Petru (15061629), palatul Vatican şi anexele: muzee, grădini, fiind delimitat de restul Romei prin zidul cetăţii Vatican. Se adaugă 12 clădiri în Roma şi Castel Gandolfo (drepturi extrateritoriale).
 
Populaţia: de cca. 750 loc. este formată din cetăţeni ai sta­tului Vatican, plus „garda elveţiană” (100 persoane).
 
Resurse şi economie: V. nu publică statistici referitoare la economia şi finanţele statului. Au activitate de turism intensă, datorită bunurilor culturale de o valoare ines­timabilă (Capela Sixtină (1473-1481); Capela decorată de Fra Angelico (1477); mari încăperi decorate de Raphael (1508-1517), galerii de pictură, sculpturi, piese arheolo­gice, o bibliotecă cu cca. 67.000 manuscrise şi o jumătate de milion de cărţi.
 
Istoria: Vaticanul este o continuare a Statului Papal (Patrimonium Sancti Petri), pe care Pepin cel Scurt în 756 îl acordă bisericii catolice. El cuprindea regiunile Italiei centrale (Lazio, Umbria, Marche şi Romagna). Statul papal a jucat un rol important în istoria evului mediu european. În 1869-1870, în conciliul ecumenic ţinut în basilica Petru din Roma, sub Pius IX; a fost proclamată dogma infailibilităţii pontificale; definiţie ce a provocat o schismă. În 1870, tru­pele italiene ocupă Roma şi papa se retrage la Vatican. Prin Tratatul de la Lateran între Sfântul Scaun şi Musso­lini (febr. 1929); se recunoaşte suveranitatea statului Vati­can (condus de Suveranul Pontif ales pe viaţă), cu deplina suveranitate a jurisdicţiei, puterii politice, militare, finan­ciare, diplomatice etc. În 1978 este ales al 266-1ea papă, (primul papă este considerat Sf. Petru), Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia sub numele de Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai tânăr din acest secol şi primul papă neita­lian după anul 1523.
 
Statul: Vatican este un stat independent, conform tratatu­lui de la Lateran încheiat în 1929 cu Italia, revizuit prin Concordatul din 1984. Puterea legislativă şi cea executivă este exercitată de Pontiful Suprem (papa) (ales pe viaţă de Conclavul cardinalilor), ajutat de Colegiul Sacru al Cardi­nalilor şi de Curia Romană. Nu există partide politice. Şeful statului este Pontiful Suprem; există şi un Secretar de stat.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *