Despre Pescuitul guvizilor pe raurile din Romania
Guvidul este un peste cu dimensiuni de pana la 20 de centimetri, caracteristic Marii Negre, dar care cu timpul s-a adaptat cu usurinta si in apa dulce, urcand pe rauri, cu precadere Dunare si Siret , dar care este prezent si in balti sau canale in special cele din aproprierea deltei, sau a acestor ape curgatoare.
Guvidul prefera in general zonele care au un fund nisipos, si multa piatra, deoarece pe acestea se afla hrana lui preferata: scoicile mici, si reprezinta un adapost important impotriva curentului, de care se fixeaza cu ajutorul inotatoarei sub forma de floare de pe burta.
Tehnicile de pescuit la guvid sunt simple si la indemana oricui. Factorii care influenteaza alegerea echipamentului sunt: distanta la care se afla guvizii de mal, curentul apei, si mai ales ponderea de agatatori din apa.
In caz ca agatatorile sunt putine la numar, si pescuim la o distanta de maxim 15-20 m de mal, cel mai indicat este sa folosim o lanseta de 2.10-2.40, cu actiune in functie de curentul apei 10-30 grame sau 20-60 grame, pentru a putea sesiza chiar si cea mai fina trasatura.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul PescuitMania