Cetatea Făgăraș, Localizare si informații utile

In acest an am avut ocazia sa vizitez cetatea Fagarasului care era in drumul nostru dintre Brasov si Sibiu.
Cand am stabilit sa oprim la cetate, am considerat ca este numai o adunatura de pietre, ceva tipic in Romania, iar daca ne este in drum „Hai sa o vizitam si pe asta!”. Intrarea a costat 15 RON/ adult, ceea ce mi sa parut prea mult pentru un simplu castel, care sa nu exprime nimic!
Insa o data ce am intrat in curtea cetatii, mi-am schimbat total parerea! Este o locatie unde cred ca sa investit destul de mult in exponate si in tot muzeul cetatii!
Totul este foarte bine organizat, de la toaleta pana la cele mai importante exponate. Am apreciat ospitalitatea personalului care te indruma in fiecare incapere si iti ofera orice informatie dorita despre cetate.

Care este istoria cetății Făgăraș

Construcția cetății a început în 1310, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Scopul construirii cetății era eminamente strategic, mai precis pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor.
În 1526, devenit voievod al Transilvaniei, Ștefan Mailat, fiu al unui boier din regiune, a intrat în posesia Făgărașului și a domeniilor din jur și a pornit lucrările de transformare a cetății într-o adevărată cetate întărită. Zidurile de apărare au fost dublate în grosime pornind din interior. Noi spații au fost amenajate în încăperi și săli boltite. În 1541, otomanii conduși de Mustafa Pașa au atacat fortăreața. Mailat a căzut în cursă și a fost ținut prizonier în închisoarea din Cetatea celor Șapte Turnuri (Edikule), la Constantinopol, unde a murit 10 ani mai târziu.
În 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea, a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca, împreună cu domeniul, și, devenind principe al Transilvaniei, și-a adăpostit aici familia și tezaurul domnesc, câțiva ani mai târziu.
Cetatea din Făgăraș: Bastionul donjon
În 1617, au fost înălțate ultimele două nivele ale turnului de sud-vest (donjon), cunoscut și sub denumirea de Turnul Roșu, care are cinci nivele. Cititi mai multe despre istoria cetatii pe WikiPedia

Ce se poate vizita in cetatea din Fagaras ?

În prezent, cetatea adăpostește Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, precum și Biblioteca Municipală.
Pe langa asezarea tipica unui castel, in jurul unei ape, aici puteti vizita si admira exponate istorice cum ar fi:

  • Instrumente de lupta din secolul XIV – XV.
  • Turnul rosu
  • Turnul temnita
  • Fosta crama
  • Fosta puscarie
  • O parte din patrimoniul regal
  • Armuri ale soldatilor
  • Sala tronului care este cat se poate de autentica. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local

La Cetatea Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.

Cetatea are o istorie de peste 600 de ani si va pot spune ca este un punct turistic ce merita vizitat.

Unde este localizata cetatea Fagaras?

Pe drumul dintre Sibiu si Brasov, exact in orasul Fagars se poate vedea din drum, chiar in centrul orasului.
Adresă: Strada Mihai Viteazul 1, Făgăraș 505200, România
Coordonate: 45°50′43″N 24°58′25″E45°50′43″N 24°58′25″E
Localitate: Făgăraș
Județ: Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *