Locuitorii din Bucuresti se mandresc cu cea mai mare retea de drumuri din tara. Nici nu poate fi altfel, in conditiile in care orasul a intrat in randul marilor metropole europene si este principala poarta de acces in tara.
Reteaua rutiera metropolitana insumeaza 5300 de strazi cu o lungime de 1820 kmp, iar suprafata totala a acestora este de aproximativ 20.000 metri patrati.
Aceasta infrastructura asigura circulatia a peste 89.000 autoturisme inmatriculate in Bucuresti, la care se adauga cateva alte sute de vehicule ce tranziteaza zilnic capitala.
Pe harta Bucuresti online locuitorii pot observa cateva lucruri interesante. Orasul are o forma circulara, iar distanta necesara pentru a traversa orasul (indiferent de ruta aleasa: est – vest sau nord – sud) este de 25 de kilometri. Aceste detalii si oricare altele despre Bucuresti pot fi studiate pe www.strazibucuresti.ro. Aici gasiti si harta strazi Bucuresti, pe toate sectoarele capitalei.
Nu multi dintre locuitorii orasului stiu insa care sunt cele mai lungi bulevarde ale capitalei.
1. Splaiul Unirii – Acesta porneste din Piata Unirii si are ca punct terminus judetul Ilfov. Se intinde pe o lungime de 10,8 kilometri (este remarcabil ca numai 9,3 kilometri sunt in Bucuresti, restul de 1,5 kilometri sunt situati in judetul ilfov).
Acesta face legatura dintre centrul orasului si zona Vitan, oferind bucurestenilor o cale de acces rapida catre Autostrada Soarelui (cu ajutorul celor doua benzi pe sens dispuse de-a lungul splaiului raului Dambovita).
2. Bulevardul Timisoara – Artera in lungime de 7,5 kilometri face legatura intre unul dintre cele mai „inverzite” cartiere ale Bucurestiului – Drumul Taberei si zona centrala. In prezent, pe aceasta artera sunt situate unele dintre cele mai mari mall-uri din Bucuresti: Plaza Mall si AFI Palace Cotroceni. Acestea au devenit adevarate „hub-uri de distractie” pentru locuitorii zonei si nu numai.
3. Bulevardul Iuliu Maniu – Una dintre principalele rute de acces in capitala, acesta are o lungime de 7,3 kilometri si este in prezent una dintre cele mai aglomerate artere rutiere din Bucuresti.
Este singura ruta care face legatura dintre principalul „cartier dormitor” al orasului – Militari si palatul Cotroceni, acolo unde se afla resedinta presedintelui tarii. In zona Iuliu Maniu se afla unele dintre cele mai mari si mai noi cartiere rezidentiale aparute in ultimul timp (printre care Militari Residence- un veritabil pol de atractie datorita prezentei salilor de evenimente si a unui strand ultramodern), doua mari piete (Gorjului si Veteranilor), un liceu (Tudor Vladimirescu) si Universitatea Politehnica Bucuresti.
4. Bulevardul Ghencea si Prelungirea Ghencea – Acestea fac legatura intre soseaua de Centura si zona Petre Ispirescu si masoara 6.8 km.
Desi pana in anii 2000 Prelungirea Ghencea era un teren arid pe care se aflau diverse culturi agricole, zona a cunoscut o dezvoltare exploziva in anii de „boom” imobiliar. Aici si-a facut aparitia unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare ale orasului – Cartierul Latin. Un alt obiectiv care a facut istorie si a adus mari bucurii in inima bucurestenilor, Stadionul Ghencea, este amplasat tot in aceasta zona.
5. Soseaua Bucuresti – Ploiesti – in lungime de 6,5 km. Avand ca punct de pornire Casa Presei Libere, artera face legatura cu DN1.