Agadir, Un oras turistic din Maroc in continua expansiune

Impresii Agadir, Un oras turistic Marocan in plina dezvoltare

Am avut ocazia sa vizitez pentru a doua oara orasul Agadir din Maroc. Prima data a fost in August 2012 iar a doua oara in Februarie 2017. Dupa acesti 5 ani am vazut evolutia orasului din punct de vedere turistic la un nivel occidental.
Toate zborurile le-am avut cu RyanAir, un operator LowCost foarte eficient. Avand in vedere ca nu am fost la prima calatorie cu aceasta companie mi se confirma inca o data faptul ca poti sa zbori cu low cost in conditii de maxima siguranta.  Biletul l-am gasit pe site-ul Vola.ro la un pret de aproximativ 80 Euro/ persoana dus-intors.
Biletul a fost Bucuresti-Marakesh pentru conexiunile bune pe care le-am gasit insa intre Marakesh si Agadir sunt aproximativ 200 KM de auostrada.

De la aeroport catre autostrada am trecut pe langa teatrul de film unde se tine in fiecare an festivalul de film de la Marakesh, dupa care am mers mai departe spre Agadir. Am ramas surprins de instrastructura Marocului. Nu prea exista termen de comparatie cu Romania.

Din fericire cazarea am avut-o la un prieten deci costul sejurului meu a fost unul destul de scazut. Am platit numai drumul si cheltuielile cu mancarea la comun.  In acest sejur am vizitat cateva puncte turistice destul de interesante si doresc sa le impartaesc aici.

Orasul Agadir sau mai bine spus tot Marocul mia lasat o impresie de o un loc unde totul de dezvolta rapid, totul se modernizeaza insa in spiritual traditiei Musulmane ceea ce este numai de apreciat.
Agadir este un oras la malul oceanului Atlantic, un oras intro continua dezvoltare si asta este vizibil numai dupa numarul mare de blocuri care se construiesc in fiecare an.
Are 2 porturi, unul commercial pentru comertul cu peste mai ales catre Europa si un port turistic inconjurat de foarte multe restaurante moderne, cafenele si terase. Hotelurile din zona iti lasa impresia ca esti intro tara occidentala si nu intro tara Musulmana!
Va recomand cu placere sa vizitati portul mai ales pentru o portie de peste proaspat direct de la pescari dar si pentru peisajul de vis al coastei din jurul portului. Este situat tarmul atlanticului cu o populatie de aproximativ 420.000 de locuitori

Alte puncte turistice din Agadir sunt:

1: Gradiline Majorelle ( Majorelle Garden )

Unul din cele mai vizitate locuri din Agadir pentru multitudinea de vegetatie si pasari. O mini gradina zoologica cu diverse pasari imrejmuit de Palimeri, Argan si Maslini. Este chiar aproape de malul oceanului si de faleza principala a orasului.

2: Moscheea Koutoubia Mosque

3: Souss-Massa National Park

4: el badi palace

Un palat cu o arhitectura in stilul traditional si cu o istorie foarte interesanta.

5: Gradinile Agdal ( Agdal Gardens )

6: Agadir Oufella

Un punct turistic incarcat de istorie, asta daca va intereseaza istoria Marocului.

7: Muzeul de cultura ( Musée de la culture Amazigh )

8: Gradinile Olhao ( Jardin d’Olhao )

9: Plaja din Agadir

 

10: Croco Parck, Un parc cu peste 300 de crocodili de diverse marimi

Este locul care mie personal mia placut cel mai mult, pe langa diversitatea de crocodili aveai posibilitatea mai multor activitati interesante cum ar fi:

  • Un atelier de creatie pentru copii.
  • Un mic tunel pentru cei care doreau sa vada mai deaproape crocodilii.
  • Niste oglinzi concave si convexe unde puteai sa te vezi mai gras, mai slab, inalt sau pitic datorita efectelor respective, sincer mi sa parut o idée geniala pentru un parc.
  • Un laborator unde era prezentat modul de procreere al crocodililor.
  • Un mini parc pentru copii care in joaca descopereau anumite fosile ( bineinteles din piatra ).
  • Un mini restaurant pentru adulti.
  • O mini gradina botanica si un spatiu unde ti se prezenta cum se realize papirusul.

Tot parcul este inconjurat de palmieri si Bambus ceea ce oferea un miros placut pe tot parcursul sejurului din parc. Poti petrece 3-4 ore frumoase in acest loc minunat alaturi de familie si prieteni.

11: Piata mare a orasului Agadir

Va ofera un loc perfect pentru shoping in stil marocan. Gasiti aici absolut orice aveti nevoie, de la condimente de toate diversitatile pana la imbracaminte si covoare. Absolut totul este negociabil aici insa foarte mare atentie san nu fiti pacalit.
In momentul de fata nu exista un Mall in oras insa acesta este in constructie ( posibil ca in 2018 sa fie deja gata ). Deasemenea este in constructie un super parc de divertisment: Agaland ( Agadir Land ), unde se vor construii piscine, o telecabina intre litoral si colina de langa oras, restaurante si parcuri de distractie.

12: Faleza principala

Este inconjurata de magazine cu suveniruri traditionale la preturi destul de accesibile. Va pot confirma ca sotia mea a cumparat o geanta de mana in 2012 si o foloseste in continuare. Avand in vedere ca marocanii sunt foarte cunoscuti pentru comertul de piele va pot spune cu certitudine faptul ca totul este original si de calitate excelenta.
Daca doriti exista un trenulet care face turul orasului pentru aproximativ 2 Euro si puttei vizita orasul mai ales noaptea. Are plecarea de la faleza principala a orasului din 5 in 5 minute.
Trebuie sa stiti ca in Agadir clima permite cultivarea Arganului, fiind unul din putinele locuri de pe planeta unde acesta poate creste in mod 100% natural. O sa gasiti aici extreme de multe colective ( asa le spun ei ) unde se prepara uleiul de Argan atat cosmetic cat si pentru uzul in bucatarie.
Daca aveti ocazia sa vizitati acest oras nu ezitati sa cumparati ulei de Argan din pietele traditionale pentru ca acestea sunt 100% naturale. In foarte multe locuri puteti achizitiona uleiul de argan direct dupa ce acesta este fabricat, il pune intrun recipient chiar in fata dumneavoastra!

Viata de noapte in orasul Agadir

Este una destul de intensa, puteti gasi terase, restaurante unde se fumeaza Narghilea ( Shisha ), cluburi private pe malul oceanului sau petreceri pe Yaht.
Deasemenea puteti gasi foarte multe saloane de masaje de relaxare, Hammam si SPA. Va recomand cu placere sa faceti cel putin o sedinta de Hammam cu “Gomage”, este foarte benefic pentru organism si aici se face 100% traditional, adica dupa ce stati intro sauna, o persoana va veni si o sa va curete pielea cu o manuse abraziva. Efectul este foarte relaxant mai ales daca alegeti sa faceti si un masaj de relaxare dupa!

Tarile arabe au legi foarte dure in ceea ce priveste prostitutia si nuditatea si de aici nu face exceptie nici Marocul. Deci sincer nu va pot da nici o referinta despre un club cu dansatoare sau ceva de acest gen.

Cum este temperatura in Agadir?

Este o zona cu o temperature oarecum constanta. Termometrele nu scad niciodata sub 15 grade, insa vara pot ajunge si la 50 grade, aviz celor cu probleme de inima! Insa este o clima uscata, acest lucru inseamna ca o temperature de 50 grade se resimte cum ar fi la noi undeva la 37-40 deci nu trebuie sa va sperie acest aspect.
Apa oceanului este foarte curata si valurile sunt uriase, mult mai mari decat la malul marii. Plaja este curatata in fiecare zi iar politia vegheaza non stop ceea ce iti confera un sentiment de siguranta!

Sincer, apreciez faptul ca marocanii stiu sa isi respecte turisti chiar daca sunt putin mai agresivi cateodata insa niciodata nu au depasit limita bunului simt. In principiu ei au educatia negotului in sange si se pricep la asta foarte bine.

Care este moneda folosita in Maroc?

Moneda nationala este DIRHAM-UL Marocan cu simbolul DHM. Cursul in raport cu Euro este cam 1 Euro/ 10 DHM insa mai exact puteti verifica aici:

Curs Valutar DHM-EURO

Care este limba vorbita in Maroc?

Limba nationala este Araba si Franceza, deci daca stiti cateva cuvinte in Franceza o sa va descurcati fara probleme. Majoritatea comerciantilor vorbesc destul de bine si Engleza sau Spaniola.

Unde este situat orasul Agadir?

Acesta este in partea de sud a Marocului, o zona unde muntii Atlas ( Atlasul mic ) intalnesc oceanul Atlantic. Peisajele sunt absolute superbe!

 

Agadir, Un oras turistic din Maroc in continua expansiune 4

Ca si impresie generala pot spune ca o sa revin cu siguranta in Agadir cu cea mai mare placere, mai ales daca biletele de avion continua sa fie atat de accesibile.
Oamenii sunt foarte primitori si incantati sa primeasca turisti, sa te invite la masa unde in general se mananca, cu mana, painea este facuta la ei in casa ( sincer chiar se pricep foarte bine la asta ), tagina lor traditionala are un gust nemai pomenit iar sosurile specifice sunt adevarate minuni gastronomice.
Nu va faceti nici un fel de grije ca o sa fiti agresati sau ceva de acest gen, asa cum am spus mai devreme tara este foarte bine pazita si ziua si noaptea, aproape la fiecare sens giratoriu este un organ de politie. Acest lucru nu poate decat sa va dea un sentiment de siguranta!
Daca doriti alte detalii puteti sa ma contactati oricand la contact@turism365.com si va dau sfaturi cat mai multe despre Maroc. Va pot ajuta sa gasiti un zbor ieftin si o cazare cat mai buna.
Va multumesc si va doresc mult succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *